Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Kremast desert, ki je več kot puding. Ima poseben okus in želatinasto strukturo. Pri pripravi ne potrebujemo jajc, moke in pečice. V Italiji jo najdete na seznamu tradicionalnih jedi.
Odlična panakota iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Odlična panakota iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To je kuhana krema, za obogatitev okusa se velikokrat uporablja rum, maraskino, kava. Sladico postrežemo s sadnim prelivom ali karamelo.

Preden jo vlijemo v modelčke ali kozarčke, lahko na dno vlijemo malo karamele, temne ali bele čokolade oziroma sadne omake. Ali pa jo z omako prelijemo šele, ko jo iz modelčkov stresemo na servirni krožniček. Preden jo vlijemo v modelčke ali kozarčke, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Pri pripravi panna cotte lahko uporabljamo tudi kokosovo, mandljevo, riževo ali sojino mleko. Ker je v tem mleku manj maščob, bo panna cotta bolj rahla ali vanj vmešamo stopljeno čokolado. Panna cotto lahko postrežemo tudi kar v modelčkih. Zelo je priljubljena pri slavnostnih pogostitvah in je hitro narejena.

Računati morate le na hlajenje, zato jo je priporočljivo pripraviti dan prej!

Sestavine za 20 modelčkov po 1 dcl:
1/2 l smetane za stepanje
1/2 l mleka (polnomastnega ali posnetega)
6 lističev želatine
8 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja (nadomestek je1 vanilijev strok ali žlička vanilijeve arome)
+ 60 dkg gozdnih sadežev (45 dkg za dno in 15 dkg za preliv na vrh panna cotte)
4 žlice svežega soka limone (nadomestek je maraskino, rum)
nekaj lističev mete za dekoracijo

Izdelava:
Najprej namočite lističe želatine v hladno vodo in jih pustite 10 minut, da se zmehčajo. Smetano in mleko skupaj zlijte v lonec, dodajte sladkor, vanilijev sladkor (vanilijev strok ali aromo), segrejte na srednjem ognju do vretja ter odstavite. Zmehčano želatino vzamite iz vode, jo ožmite in dodajte v vročo mešanico smetane in mleka in mešajte toliko časa, da se želatina razpusti in nastane gladka masa. Ohladite jo na sobno temperaturo!

Med ohlajanjem naredite sadno omako:
Najprej dajte v kozico gozdne sadeže (zamrznjene ali sveže) in sladkor, pokuhajte in dodajte sok limone (maraskina, ruma...).
Odstavite in 3/4 sadne omake porazdelite v modelčke ter ohladite.
Nanjo nalijte ohlajeno panna cotto. Vse skupaj postavite v hladilnik za 4 ure ali najbolje čez noč, da se strdi!

Na ohlajeno in strjeno panna cotto porazdelite ostanek sadne omake.
Dekorirajte z lističi mete. Vendar vas moram opozoriti, da sadno omako, ki jo damo na dno kozarčkov, damo le v primeru, da bomo panna cotto postregli, kar v kozarčkih, ker se omaka ne strdi!
Če pa bomo panna cotto zvrnili na krožnik, jo tik pred serviranjem prelijemo z omako, ki je lahko topla ali hladna.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti
Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.