Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poznamo veliko receptov, običajno oluščen ječmen kombiniramo s fižolom, krompirjem in drugo zelenjavo.
Kako skuhamo najboljši ričet? (Foto: Karmen Valant)
Kako skuhamo najboljši ričet? (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za ričet s prekajeno slanino:

200 gramov ješprenja
150 gramov fižola
40 gramov maščobe
80 gramov čebule
40 gramov prekajene slanine
1/2 žlice paradižnikove mezge
120 gramov korenja
60 gramov zelene
60 gramov peteršiljeve korenine
100 gramov svežega paradižnika
lovorjev list
sol
česen
svež peteršilj

Preberite tudi: Kurja juha: Kako pripraviti odlično kurjo juho (+recepti)?

Zvečer namočimo posebej fižol in ješprenj in ju naslednji dan tudi vsakega posebej skuhamo. K vsakemu dodamo lovorjev list. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in ko se razpusti, dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj še malo prepražimo in nato dodamo drobno naribano korenje, peteršiljevo korenino in zeleno.

Nato dodamo olupljen in na kocke narezan svež paradižnik. Vso zelenjavo dobro podušimo in jo skupaj s kuhanim fižolom dodamo k kuhanemu ješprenju. Vse skupaj premešamo in nato dodamo strt česen in drobno sesekljan svež peteršilj.

Sol dodamo po okusu, upoštevati moramo, da je prekajena slanina običajno precej slana. Ričet postrežemo s sveže pečenim kruhom, lahko kot samostojen obrok ali kot prilogo.

Preberite tudi: Recept: Jota s kislo repo

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ričet Ješprenj Recepti
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.