Kako prepoznati pravi med?

Ponujajo nam različne vrste dražjega, cenejšega medu. Toda, kako kupiti pravega, kako vedeti, da je med naravni, brez odvečnih dodatkov in primesi? Povsem enostavno!
	Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Lažni med« je enake barve in okusa, kakor pravi, narejen pa je iz gostega sladkornega sirupa z okusom po cvetlicah. V resnici ga je naredil človek, niso ga nabrale čebele, prodaja pa se kot med, ki ne kristalizira.

Pri proizvodnji nepravega medu se najpogosteje uporablja koruzni sirup in melasa. Da se iz koruznega sirupa naredi medu podobna snov, ga je potrebno segreti, zaradi tega pa nastaja hidroksimetilfurfural, to je snov, ki je lahko toksična. Njeno prisotnost lahko odkrijemo le z laboratorijskimi testi.

Umetni med proizvajajo tudi iz pravega medu, dodajo pa mu sladkor in nekatere kisline.

Med kristalizira
Eden najbolj gotovih pokazateljev, da med ni pravi, je ta, da na njem piše, da ne kristalizira. Kristalizacija je namreč popolnoma naravna stvar. Če vas moti kristalizacija medu, ga lahko nazaj v tekoče stanje spravite enostavno: segrejete ga do 45 stopinj Celzija. Te meje pa ne smete preseči, v nasprotnem bo izgubil vse zdravilne lastnosti.

Pravi med
Ko kupujete med, preberite iz česa je sestavljen. Ne sme vsebovati nobenih dodatnih sladil ali vode. Še najbolje je, da ga kupite od lokalnega čebelarja.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno olje: Spodbuja rast las, obrvi in trepalnic

Če imate težave s prekomernim izpadanjem las, če želite...

TELOVADIMO DOMA: 4 vaje za gibljive kolke

Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih, zaradi p...

Modni trik, ki skrije večji trebuh

Ta odličen modni trik bi morala poznati vsaka ženska.

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.