Katera živila naj bodo vedno naravno pridelana?

Vrtičkarstvo je vseslovenski hobi. Danes doma lahko gojimo praktično vse. Pa vemo, čemu dati prioriteto? Katero sadje in zelenjava naj bodo naravno pridelani, četudi jih kupimo?
 	Jablana si zasluži častno mesto na vrtu. (foto: Freepik.com)
Jablana si zasluži častno mesto na vrtu. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vrtičkarstvo ni zgolj obdelovanje gredice pred hišo ali v bližini bloka. Sodobno domače vrtnarstvo pozna balkonsko vzgojo, vertikalne vrtove v stanovanju, hidroponiko (gojenje rastlin brez zemlje) in še mnogo tega. Limone rastejo na terasah blokovskih naselij, paradižnik se vzpenja po balkonskih ograjah, jagode kukajo izpod stropa in zadnji trend – mini sadna drevesa, bogato obrodijo v hobukih od pleskanja stanovanja. Kaj torej posaditi v domači vrt? Katere vrste sadja in zelenjave s tiste, za katere je zelo pomembno, da jih vzgojimo organsko – torej brez »kemije«?

Situacijo poznamo vsi: ko se postavimo pred organsko pridelana jabolka, so plodovi manjši in bolj nepravilnih oblik. Enako velja za vse ostalo sadje in zelenjavo. Če kupujete ali na domačem vrtu vzgajate organsko, pozabite na plodove, ki so kot iz škatlice. Tudi cena organsko pridelanih živil jim ne govori v prid. Sintetične snovi, ki se uporabljajo v ne-organski pridelavi za zatiranje insektov, glodavcev, gliv, plesni in bakterij tudi podaljšajo rok uporabnosti. Zato se lahko zgodi, da je sadež, zrasel nekje v Čilu, ob prihodu na našo mizo še vedno svež. Tudi, če ga izpostavimo svetlobi, višji temperaturi ter operemo pod tekočo vodo, nekaj ostankov pesticidov še vedno ostane.
Vrtnine, ki naj imajo prednost pri domačem vrtnarjenju, pri katerem skoparimo s kemijo, ne pa z naravnimi metodami za boljšo rast in pridelek , so:

Kumare
Pri gojenju »na veliko« so zelo občutljive na hrošče, uši in pršice. Za zaščito in odpravo bolezni veliki proizvajalci uporabljajo mnogo pesticidov. Doma »bero« pregledujemo sproti in napadene dele odstranimo.

Paradižnik in feferoni
Paradižnik je občutljiv na vrsto bolezni, zato na plantažah pri njegovi vzgoji ne skoparijo s kemikalijami. Na srečo zelo lepo uspeva tudi na balkonu. Enako velja za feferone, ki so deležni celo do 50 različnih vrst kemične obdelave (prevladujejo pesticidi), preden pridejo do potrošnikov.

Špinača
Tako zelo zdrava, in tako hkrati tako občutljiva. Špinača je vrtnina, ki sodi na domači balkon ali vrtiček pred hišo. Poleg ljudi jo imajo radi tudi drobni hroščki, ki so za povrh še zelo odporni. Doma z njimi opravimo lahko tako, da se jih fizično lotimo in jih iz vrta preženemo enega za drugim, pri gojenju industrijskem gojenju špinače pa je to nemogoče. Špinača tudi sicer velja za zelo občutljivo vrtnino, ki se ji je treba precej posvečati.

Jagode
Eno samo pravilo velja: kupujmo jih neposredno pri gojitelju, katerega reference so preverljive, ali pa jih, še bolje, vzgojimo sami. No, tu je še drugo pravilo: ne kupujmo jih izven sezone. Jagode imajo poleg izrazitega vonja tudi izrazit okus. Tudi z zavezanimi očmi jih prepoznamo. Če temu ni tako – proč od tam in za vedno. So pa jagode zelo primerne za domačo pridelavo, odlično pa »plezajo« tudi po sončni steni dnevne sobe.

Češnje, grozdje, breskve, nektarine
Škodljivci jih obožujejo zaradi polnega, sladkega okusa zrelih plodov. Občutljive so na plesen, rjo in druge bolezni. Tudi vreme jim mora iti na roko, da polno obrodijo. V industrijski pridelavi se vsega, kar jih ogroža, lotijo s kemijo, ki izdatno prehaja v plodove. Na domačem vrtu zahtevajo nekaj truda, ampak ko se polno udomačijo, s plodovi razvajajo vso sezono.

Jabolka
Jablana si na vrtu zasluži častno mesto. Ste vedeli, da Slovenci razpolagamo s številnimi starimi sortami, ki preživijo tudi v slabih razmerah, in ki jih v trgovinah ne boste našli? Jabolka so med najbolj prodajani sadeži in hkrati tudi med najbolj onesnaženimi. V 99 odstotkih plodov iz industrijske pridelave so našli najmanj en pesticid.

 
Viri:
OECD
WFO
AG Science Magazine
Exploratium.edu

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri ...

Znati biti sam

Kdor se tega že kot mlad nauči in zna samoto tudi cenit...

Kako ublažiti krčne žile z eteričnimi olji?

Kronično vensko popuščanje ali krčne žile, med katere s...

2 naravna trika, ki odpravita utrujenost in polepšata videz obraza

Imate tudi vi pogosto težave z rdečimi in utrujenimi oč...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Super trik, ki takoj očisti vsako pečico!

Nasvet je postal pravi internetni hit, vsi svojo pečico...

To je metoda, ki v nekaj minutah zares odmaši nos in sinuse!

Verjeli ali ne, ko boste prebrali prispevek, boste znal...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

Rastlina, ki zdravi tudi kurja očesa in žulje

Kurja očesa so zelo neprijetna nevšečnost, ki doleti mn...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.