Meso z žara ni škodljivo!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.4.2014
Vse več se piše o tem, da naj bi meso na žaru povzročalo rakasta obolenja. V prispevku preberite nasvete, kako peči meso, da bo zdravo in okusno!
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če niste pozorni pri peki mesa na žaru, lahko to kaj hitro postane nezdravo. To se zgodi v primeru, da se meso zažge, če ga pečete na prevelikem ognju. V tem primeru pride do kemijske reakcije, izločajo se spojine, ki so povezane s povečanim tveganjem nekaterih rakavih obolenj.

A temu se lahko ognete in pečete na zaru mirne vesti. Strokovnjaki priporočajo, da meso začinite z naravnimi antioksidanti, kot sta rožmarin in česen. Na tak način bo meso še bolj zdravo. Lahko naredite marinado iz rastlinskega olja, rožmarina, materine dušice, popra, česna, čebule, peteršilja …

Poleg tega pa upoštevajte še, da mora biti žar, na katerem boste pekli meso, čist. Po vsaki uporabi ga morate temeljito očistiti. Surovo meso pred peko hranite v hladilniku ali hladilni torbi, da preprečite razvoj bakterij. Meso imejte ločeno od kuhane hrane, zelenjave, sadja. Ko ga pečete, naj ogenj ne bo prevelik, najbolje je, da pečete na žerjavici. Če se vam zgodi, da se meso preveč zapeče, odstranite črne in zažgane dele, nikar jih ne jejte. Ne pecite hrenovk, hamburgerjev ali premastnega mesa. Še najbolj zdravo je pusto meso in ribe. Poleg mesa jejte pečeno in surovo zelenjavo, kot so bučke, paprike, paradižnik, čebula, šampinjoni …

Glavno pravilo, da bo meso z žara okusno in zdravo je, da je žar čist, meso pečeno na zmernem ognju oziroma žerjavici ter dobro zapečeno, a ne prismojeno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.