Meso z žara ni škodljivo!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.4.2014
Vse več se piše o tem, da naj bi meso na žaru povzročalo rakasta obolenja. V prispevku preberite nasvete, kako peči meso, da bo zdravo in okusno!
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če niste pozorni pri peki mesa na žaru, lahko to kaj hitro postane nezdravo. To se zgodi v primeru, da se meso zažge, če ga pečete na prevelikem ognju. V tem primeru pride do kemijske reakcije, izločajo se spojine, ki so povezane s povečanim tveganjem nekaterih rakavih obolenj.

A temu se lahko ognete in pečete na zaru mirne vesti. Strokovnjaki priporočajo, da meso začinite z naravnimi antioksidanti, kot sta rožmarin in česen. Na tak način bo meso še bolj zdravo. Lahko naredite marinado iz rastlinskega olja, rožmarina, materine dušice, popra, česna, čebule, peteršilja …

Poleg tega pa upoštevajte še, da mora biti žar, na katerem boste pekli meso, čist. Po vsaki uporabi ga morate temeljito očistiti. Surovo meso pred peko hranite v hladilniku ali hladilni torbi, da preprečite razvoj bakterij. Meso imejte ločeno od kuhane hrane, zelenjave, sadja. Ko ga pečete, naj ogenj ne bo prevelik, najbolje je, da pečete na žerjavici. Če se vam zgodi, da se meso preveč zapeče, odstranite črne in zažgane dele, nikar jih ne jejte. Ne pecite hrenovk, hamburgerjev ali premastnega mesa. Še najbolj zdravo je pusto meso in ribe. Poleg mesa jejte pečeno in surovo zelenjavo, kot so bučke, paprike, paradižnik, čebula, šampinjoni …

Glavno pravilo, da bo meso z žara okusno in zdravo je, da je žar čist, meso pečeno na zmernem ognju oziroma žerjavici ter dobro zapečeno, a ne prismojeno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.