Miklavž malo drugače: Ali veste, zakaj ima tri zlate krogle?

Moj čas > Kultura in ustvarjanje | piše: Mo. S. | 6.12.2023
Kmalu bo domove obiskal Miklavž, kot je drugo ime za svetega Nikolaja, krščanskega škofa in svetnika. Pa veste, kako se pripelje in zakaj za njim tekajo parklji?
Milavž prihaja v spremstvu parkljev. (foto: freeimages.com)
Milavž prihaja v spremstvu parkljev. (foto: freeimages.com)
Milavž prihaja v spremstvu parkljev. (foto: freeimages.com) Ruska upodobitev Sv.Miklavža s prizori iz njegovega življenja v Nacionalnem muzeju v Stockholmu. Foto: Nationalmuseum.se
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Miklavž je za razliko od Božička, ki je izmišljena oseba iz reklame za kokakolo, v resnici živel. Njegovo pravo ime je Nikolaj iz Mire, bil je bogat krščanski škof, ki pa je vse svoje premoženje razdal ubogim. Darežljivost mu je prinesla večno slavo: ustvarjalci dedka v rdečih oblačili, ki potuje na saneh z jelenjo vprego, danes pa ga poznamo kot Božička, so idejo za lik dobili prav pri Nikolaju Barijskem, kot tudi pravijo Svetemu Miklavžu.

Miklavž darove nosi na predvečer svojega godu 5. decembra in na skrivaj - ni se namreč rad pokazal tistim, ki jih je obdaroval, in to že več kot 1600 let! Preden pa pade mrak in ulice zavzamejo parklji, ti obvezni spremljevalci Miklavževega obhoda, še nekaj zanimivih dejstev. Da boste pripravljeni, ko vas bodo vnuki zasuli z »zakaj«-i, povezanimi s tem lepim stoletnim obredom.

Sveti Miklavž je pri nas drugi po številu cerkva, ki nosijo njegovo ime: od šestih slovenskih stolnic so tri posvečene njemu. Tudi ljubljanska, to pa zato, ker je bila nekdaj Ljubljanica pomembna plovna reka, Miklavž pa je zaščitnik mornarjev in ribičev. Njegova družina, po kateri je podedoval veliko premoženje, se je namreč ukvarjala s pomorstvom.

Ali je Miklavž v resnici živel in kje?
Da. Rodil se je konec 3. stoletja v kraju Patara v Mali Aziji. Ime mu je bilo Nikolaj. Starša sta mu zgodaj umrla in mu zapustila veliko premoženje. Zanj je skrbel stric. Ko je odrasel, je postal krščanski škof, ki je vse svoje premoženje razdal revnim. V tistih časih je bilo krščanstvo preganjana vera, škofa Nikolaja pa so kasneje imenovali za svetnika.

Zakaj je tako oblečen in ali hodi peš?
Miklavž je oblečen v svečana mašna škofovska oblačila. Čez dolgo belo obleko nosi mašni plašč, na glavi pa škofovsko pokrivalo. Prepoznamo ga tudi po tem, da ima v eni roki zavito škofovsko palico, v drugi pa knjigo, v kateri piše, kaj so otroci počeli čez leto. Če so bili pridni, to piše z zlatimi črkami, če pa so bili poredni, s črnimi. V roki ima tri zlate krogle. To pa zato, ker je revnemu kmetu tri večere zapored skozi okno vrgel denar, da je ta lahko prihranil za poroko svojih treh hčera.
Miklavž od hiše do hiše hodi peš, v mesto pa se pripelje s konjsko vprego.

Zakaj ima Miklavž v roki hlebčke kruha?
Druga legenda, ki pojasnjuje hlebčke kruha in jabolka v Miklavževih rokah, pripoveduje o tem, kako je škof Nikolaj rešil mesto Miro (kjer je škofoval) pred lakoto. Vkrcal se je na ladjo in se odpravil daleč proč v deželo, kjer je bilo hrane dovolj. Srečaj je peka in ga milo prosil, naj mu z žitom napolni ladjo. Prošnja je ganila peka, ki mu je obljubil, da mu bo izpolnil željo. Potem se je škof Nikolaj spomnil, da do trajalo zelo dolgo, preden bodo doma v Miri zmleli žito in spekli kruh, kar bodo lačni otroci težko dočakali. Zato poprosi peka, da mu dva koša napolni z vsem, kar ima pečenega: hlebčki, piškoti, kolači…. Odhiti domov in jih razdeli otrokom.

Miklavž in njegovi parklji
Miklavža spremljajo parklji, ki so pravzaprav simbolna upodobitev duhov prednikov. V tem delu se Miklavževo izročilo naslanja na staroslovanska verovanja in mitologijo.
V Mežiški dolini pa poznajo pripovedko o parkljevem kremplju. Miklavž se je namenil obiskati bolnega, lačnega dečka. Naložil si je vrečo jabolk zanj , si oprtal meč, zajahal konja in se odpravil v mrzlo in temno zimsko noč. Snežilo je tako zelo, da se je Miklavževa brada komaj videla iz snega. Naenkrat se je konj ustavil in ni hotel naprej. Miklavž je potegnil meč in zamahnil proti pošasti, ki je ležala na tleh. Zacvilila je, kar je splašilo konja, da je oddirjal naprej do hiše bolnega dečka. Miklavž mu je dal jabolka in ko ga je tolažil, je zaropotalo po oknih in zaslišal se je tožeč glas: »Miklavž, daj krempelj nazaj!« Miklavž je potegnil meč in nožnice in v njej našel parkljev krempelj. Vrgel ga je skozi okno, parkelj pa se mu je zahvali. Od takrat dalje za Miklavžem tekajo parklji.

 
Viri:
Stnicholascenter.org
Narodne pripovedke iz Mežiške doline
Kapitelj.com
Wikisource

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Metka Klevišar: OSTANE VELIKO NEIZREČENEGA

Veliko govorimo, pa pogosto o čisto nepomembnih stvareh...

Prvo valentinovo sporočilo poslano iz zapora

Največji spletni oglasnik v Sloveniji bolha.com je razi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.