Največja edinstvena cvetlična preproga v Sloveniji

V Arboretumu Volčji Potok je bilo pred nekaj dnevi moč slišati odštevanje: »Deset, devet, ….., tri, dva, ena – ZMAGA.« Kaj se je dogajalo?
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo)
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo)
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo) Z delom so pričeli 11. septembra 2016. (foto: BC Naklo) Preproga je namenjena promociji Dneva starih staršev. (foto: BC Naklo) Preprogo je izdelovalo 22 študentov. (foto: BC Naklo) Preprogo so izdelovali po osem ur dnevno. (foto: BC Naklo) Pomagale so tudi tri dijakinje BC Naklo. (foto: BC Naklo) Za izdelavo so porabili tisoč ur. (foto: BC Naklo) Osrednje sporočilo mednarodnega projekta je medgeneracijsko povezovanje. (foto: BC Naklo) Preprogo si še vedno lahko ogledate v Arboretumu. (foto: BC Naklo) Čudovita cvetlična preproga. (foto: BC Naklo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula prejšnji četrtek uspešno osvojila še en cvetlični presežek.

Edinstvena cvetlična preproga v izmeri 107m² je bila tokrat namenjena promociji Dneva starih staršev, ki bo 2. oktobra. Osrednji motiv babice in dedka so izdelale dijakinje programa Hortikulturni tehnik iz skupine nadarjenih cvetličark. Ostalih 100m² pa so strokovno in z veliko potrpežljivostjo izdelali študentje višješolskega programa Hortikultura. Glavna sponzorja projekta sta Arboretum, Volčji Potok in Smithers OASIS iz Slovenije.

»Z delom smo pričeli 11. septembra in s tem počastili tudi spomin na strašne dogodke pred 15. leti v New Yorku. Osrednje sporočilo mednarodnega projekta je medgeneracijsko povezovanje. Vzeti si čas za sočloveka je temeljna vrednota družbe in prav je, da na to večkrat opozorimo. Tako smo zadnji dan imeli tudi delavnice za izdelovanje šopkov s prvošolci (50 učencev), hkrati smo razveseljevali s šopki tudi obiskovalce,« je pojasnila vodja projekta dr. Sabina Šegula.

Zakaj je preproga edinstvena, posebna, občudovanja vredna?
Ker so to izjemno strokovno delo opravili študenti v času študijskih počitnic. Ker jo je pet dni izdelovalo kar 22 študentov in tri dijakinje, vsak dan po osem ur, kar znese tisoč ur izdelovanja (polaganje cvetličnih gob, nabiranje sezonskega cvetja, zabadanje cvetja v gobo in oblikovanje polnil iz trave).

»Osnova cvetlične preproge je goba za sveže cvetje in prav vsak cvet in list se je posebej spodrezal z ostrim nožem in zapičil v gobo. Med cvetovi in gobo je 2 cm prostora, tako cvetje dlje časa zdrži in ne gnije,« je pojasnila dr. Šegula.

Za prekrivanje osnove se je porabilo: 25.000 sezonskih cvetlic, 2000 listov plahtice, 50 m² trave in 4 m² barvnih gob za sveže cvetje.

Cvetlična preproga presežkov bo svoj sijaj obdržala vsaj 10 dni, osrednji motiv pa bo viden tudi še dlje časa. To je seveda odvisno od vremena in od obiskovalcev, če bodo preprogo občudovali le od roba in ne bodo po njej hodili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Ohranite svoje zgodbe za prihodnje generacije – podarite neprecenljiv spomin

Spomini so tisto, kar daje življenju toplino. So zgodbe...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.