Nasilje: Ena od šestih starejših oseb je žrtev zlorabe

Moje zdravje > Varna starost | piše: Katka Kos | 15.6.2020
Danes obeležujemo mednarodni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi. Ob tem je spregovoril varuh človekovih pravic Peter Svetina.
Poskrbeti moramo, da starejši ne bodo osamljeni. (foto: freepik.com)
Poskrbeti moramo, da starejši ne bodo osamljeni. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Leta 2011 je za 15. junij Generalna skupščina Združenih narodov razglasila mednarodni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi. Po zadnjih statističnih podatkih naj bi bila v svetu žrtev katere od oblik zlorabe približno ena od šestih starejših oseb. To je več od prejšnjih ocen, zaradi staranja prebivalstva pa bi se lahko razmere v prihodnje še slabšale.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja pomen ničelne tolerance do napadov na človekovo telesno celovitost, svobodo gibanja, odločanje in dostojanstvo. Meni, da preprečevanje nasilja nad starejšimi v času intenzivnih demografskih sprememb ni le vprašanje etike in človekovih pravic, pač pa pomemben družbeno-ekonomski dejavnik dolgotrajne oskrbe. »Daljšanje povprečne življenjske dobe prinaša številne izzive, ki terjajo hitre in učinkovite odgovore države, a strategije, kako uresničevati pravice starejših, (še) nimamo,« poudarja Peter Svetina.

Po varuhovem mnenju bomo lahko na področju odkrivanja in preprečevanja nasilja nad starejšimi uspešni le s kakovostnimi izobraževalnimi programi in usposabljanji za odkrivanje, pomoč in usmerjanje žrtev nasilja, vlaganji v raziskovalne programe, ozaveščanjem javnosti in aktivnim državljanstvom. Če želimo uspešno zajeziti nasilje, pa moramo po njegovih besedah nuditi podporo tudi tistim, ki ga izvajajo, da bodo spremenili svoje vedenje. »Starejši prevečkrat (po)trpijo. Nasilja ne prijavijo, ne poiščejo pomoči in se ne obrnejo na pristojne institucije, ki potem ne morejo ukrepati. Družinsko, institucionalno in ekonomsko nasilje (npr. ko otroci nasprotujejo sprejemu starša v dom za starejše, ker bi bili doplačniki storitve ali ker se je na nepremičninah starša opravila zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v korist občine, ki bi doplačevala storitev) je zelo prikrito in težavno za odkrivanje, saj se ga celo storilci in žrtve pogosto ne zavedajo ali pa ga starejši zaradi sramu prikrivajo oz. zanikajo. Kot družba moramo biti zato občutljivi za pojave nasilja, diskriminacije in stereotipiziranja starejših, ga obsoditi in sankcionirati,« poudarja Peter Svetina.

Kot je zapisal, za spodbujanje pozitivnega odnosa do staranja v Sloveniji potrebujemo široko medresorsko oz. medinstitucionalno sodelovanje in povezovanje s strokovno javnostjo in nevladnimi organizacijami. Tu varuh Svetina ponovno izpostavlja pomen čim hitrejše in učinkovite ureditve dolgotrajne oskrbe in iskanja možnosti za deistitucionalno namestitev starejših, kot je na primer namestitev starejših v drugi družini, ki je ena od oblik varstva, s katerim je mogoče nadomestiti, dopolniti ali zagotoviti funkcijo doma ali lastne družine. »V zadnjih 20. letih smo dopustili, da se pod izgovorom, da je sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi pred vrati, niso spreminjali koncepti skrbi za starejše, ni se modernizirala in novelirala zakonodaja. Čakamo in mislimo, da bo vse rešil prav ta zakon, a smo obenem pozabili na naše osnovne naloge: da starostnikom tukaj in zdaj zagotovimo kakovostno, varno in dostojno oskrbo. Večina si želi starost preživeti doma, v domačem okolju, ki ga poznajo, kjer se počutijo sprejete. Poskrbeti moramo, da ne bodo osamljeni in da ne bodo živeli v prepričanju, da so le še breme drugim,« ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi še poudarja varuh. Pravica do dostojnega preživljanja starosti oz. oskrbe – v domačem okolju ali v ustrezni ustanovi – in avtonomnega odločanja o tem, sta namreč temeljni človekovi pravici. Tudi zato je Varuh človekovih pravic močan glas vseh tistih, ki se jih ne sliši ali je njihov glas prešibak, so še zapisali na spletni strani varuha človekovih pravic.

Vir: Spletna stran Varuh RS
Statistični urad RS

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR

Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Slovo od Mance Košir

Drugega maja 2024 je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.