Nasveti: Kako preprečiti napihnjenost in vetrove

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 22.12.2016
Nihče ne mara neugodja, ki ga v prebavilih povzroča napihnjenost. Prazniki, ko jemo več kot običajno, so kot nalašč za tovrstne težave.
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko.  (foto: pixabay)
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. (foto: pixabay)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Največja »krivca« za napihnjenost sta ogljikov dioksid v gaziranih pijačah in hrana s preveč soli, ki veže vodo. Pomislili bi, da če se jima izognemo, bo nelagodje preteklost (če smo zdravi, seveda). Žal ni tako. Napihnjenost povzročajo tudi številna druga živila, tudi tista, ki so nujni del zdrave prehrane. Na srečo obstaja nekaj »trikov«, s katerimi si lahko pomagamo: pijmo veliko vode, jejmo z vlakninami bogato hrano, obroki naj bodo manjši. Zlato pravilo je tudi: jejmo počasi.

Žvečilni gumi
Ena od najbolj oglaševanih razvad je lahko vzrok za napihnjenost. Ko žvečimo, požiramo zrak, kar hitro privede do občutka napihnjenosti.

Mleko in mlečni izdelki
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. Pretirano uživanje mleka in mlečnih izdelkov ni priporočljivo. Ne samo zato, ker povzročajo napihnjenost, pač pa predvsem zato, ker je veliko ljudi (pre)občutljivih na laktozo. Če vam kravje mleko ne ustreza, ga lahko nadomestite s kokosovim ali riževim mlekom.

Sadje in zelenjava
Razlog, zaradi katerega nekatere vrste svežega sadja in zelenjave povzročajo napihnjenost, so sestavljeni sladkorji in škrob, ki so težje prebavljivi. Problem rešimo tako, da zmanjšamo uživanje tistih vrst, ki nam povzročajo težave, ali pa jih skuhamo. Lahko pa jih kombiniramo z živili, ki ne povzročajo prebavnih težav, na primer z jagodami, granatnim jabolkom, pasijonko, špinačo, ohrovtom…

Fižol in leča
Fižol in leča vsebujeta veliko oligosaharidov, ki so težko prebavljivi. Problem rešimo tako, da ju pred kuhanjem za čez noč namočimo.

Mastna in predelana živila
Maščoba upočasnjuje metabolizem, kar pomeni, da več časa ostaja za vretje. To še posebej drži za zelo predelana živila, ki so za povrh še polna sladkorja in soli. Naša telesa preprosto niso prilagojena za predelavo take kombinacije.

Umetna sladila
Umetna sladila so spojine, ki jih naše telo naravno ne pozna. Posledično jih zelo težko razgradi oziroma jih izloči neprebavljene, kar vodi v težave, sploh, če jih zaužijemo veliko. Največ jih vsebujejo sladkarije in sladke pijače.

Pšenica
Pšenica je v zadnjem času zaradi »brezglutenske histerije« deležna veliko pozornosti. Pšenica resnično ne sodi med lahko prebavljiva živila. Veže vodo, kar povzroča napihnjenost. Lahko jo nadomestimo s kvinojo, ajdo, piro ali ovsom.

Močno začinjena hrana
Mnogi imamo radi začinjeno hrano, manj pa nas je takih, ki nam živila ostrega, pekočega okusa ne povzročajo prebavnih težav. Močno začinjena hrana namreč spodbudi izločanje želodčne kisline.
Viri:
Gastrojournal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako izbrati pravo kremo za nego kože po 50. letu? Vodnik skozi sestavine in oznake

S staranjem se koža spreminja – postaja tanjša, izgublj...

Pozor: Lažni oglasi z zlorabo identitete zdravnikov na spletu

V zadnjem času se na spletu pojavlja vse več lažnih ogl...

Pet najpogostejših spletnih prevar: kako jih prepoznati in kako se zaščititi

V sodobnem digitalnem svetu so spletne prevare vse bolj...

Hodulje, rolatorji in sprehajalne palice: Pomoč pri gibanju za boljšo mobilnost

Vse več ljudi se srečuje z različnimi težavami pri giba...

Posledice preobremenitve

V današnjem svetu, ki je obseden s fitnesom, je pretren...

Nega zrele kože v mrzlih dneh: Kako preprečiti izsušitev in draženje?

Zima je čas, ko narava počiva, a naša koža je takrat po...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (17. - 23. 2. 2025)?

Sonce v torek prehaja v znamenje rib, ter označuje obdo...

Kako si pričarati čudovito valentinovo, če ste samski

Valentinovo je pogosto predstavljeno kot praznik parov,...

10 zabavnih aktivnosti za valentinovo za pare, ki so skupaj že desetletja

Valentinovo je lahko priložnost za obujanje spominov, u...

Zakaj je bolje, da smo videti revni

Četudi imate denar in bi si lahko privoščili drage oble...

6 znakov, da se morate pogosteje postaviti zase

Asertivnost je veščina, ki nam omogoča, da jasno in sam...

Nasveti za uspešno zmenkovanje po 50. letu starosti

Zmenkovanje po 50. letu je lahko vznemirljiva izkušnja....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.