Ne mečite hrane stran!

Že od malega nas učijo, da se hrane naj ne bi metalo stran. A včasih počnemo ravno to. Kako jo torej porabiti, da je ne bi metali proč? Preberite nekaj koristnih nasvetov.
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prva stvar pri nakupovanju hrane je ta, da se po nakupih ne odpravljamo lačni. Če imamo prazen želodec, bomo nakupili veliko več, kot potrebujemo in porabimo. Posledično bo nekaj hrane romalo v koš, ker se bo pokvarila. Tega pa ne želimo, saj je draga.

Trgovine so odprte ves čas, ne kupujte hitro pokvarljive hrane na zalogo. Naredite si načrt. Po hrano, ki ima dolg rok trajanja, se odpravite enkrat mesečno. Kupujte preudarno.

Po hrano, ki ima kratek rok trajanja, pa se odpravite enkrat tedensko. Ne pretiravajte v količini. Četudi neke hrane zmanjka in ste brez nje kak dan, ne bo nič narobe. Veliko bolje, kot pa jo vreči v smeti.

Triki, kako jo porabiti
Če skuhate preveč krompirja
Nič lažjega! Če vam ostane kuhan ali pire krompir, ga lahko spremenite v doma pripravljene svaljke, ki jih boste porabili kasneje. Krompir pretlačite, če že ni, dodajte jajce in nekaj moke. Oblikujte svaljke, v hladilniku bodo počakali do naslednjega dne, ali pa jih zamrznite in uporabite kasneje.

Če vam ostaja narezana salama, sir in ostale drobnarije iz hladilnika
Skuhajte polento. Nato jo enakomerno razmažite po manjšem pekaču ali jenski skledi, ki ste jo prej namazali z maščobo. Nanjo razporedite ostanke razne salame, sira, kisle smetane, paradižnikove omake …, in specite v pečici. Iz »ostankov« so nekoč pripravljali tudi pico.

Če vam ostaja zelenjava
Ne mečite je stran, obrežite jo, porabite za zelenjavne omake, skuhajte mineštro po svojem receptu.

Če vam ostaja sadje
Lahko ga zamrznete, ali pa presenetite svoje domače s sadno kupo. Iz njega lahko skuhate tudi kompot.

Če vam ostaja kruh
Če vam ostaja kruh, ga narežite na kose, pomočite iz vseh strani v razžvrkljano jajce in na olju specite. Iz ostankov kruha lahko naredite tudi odlične kruhove cmoke. Kdaj ste nazadnje večerjali mleko in kruh? Če vam ta ostaja, imate spet to možnost!

Če vam ostajajo namazi
Če v hladilniku ostajajo namazi, dodajte jim sveže ali posušene začimbe, topljeni sir, konzervo tune, žličko gorčice ali majoneze in zmešajte. Dobili boste odličen namaz. Zraven popecite še kruhke in večerja je tu.

Če boste uporabili kanček iznajdljivosti in domišljije, vam hrane ne bo potrebno metati proč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako izbrati pravo kremo za nego kože po 50. letu? Vodnik skozi sestavine in oznake

S staranjem se koža spreminja – postaja tanjša, izgublj...

Pozor: Lažni oglasi z zlorabo identitete zdravnikov na spletu

V zadnjem času se na spletu pojavlja vse več lažnih ogl...

Pet najpogostejših spletnih prevar: kako jih prepoznati in kako se zaščititi

V sodobnem digitalnem svetu so spletne prevare vse bolj...

Hodulje, rolatorji in sprehajalne palice: Pomoč pri gibanju za boljšo mobilnost

Vse več ljudi se srečuje z različnimi težavami pri giba...

Posledice preobremenitve

V današnjem svetu, ki je obseden s fitnesom, je pretren...

Nega zrele kože v mrzlih dneh: Kako preprečiti izsušitev in draženje?

Zima je čas, ko narava počiva, a naša koža je takrat po...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (17. - 23. 2. 2025)?

Sonce v torek prehaja v znamenje rib, ter označuje obdo...

Kako si pričarati čudovito valentinovo, če ste samski

Valentinovo je pogosto predstavljeno kot praznik parov,...

10 zabavnih aktivnosti za valentinovo za pare, ki so skupaj že desetletja

Valentinovo je lahko priložnost za obujanje spominov, u...

Zakaj je bolje, da smo videti revni

Četudi imate denar in bi si lahko privoščili drage oble...

6 znakov, da se morate pogosteje postaviti zase

Asertivnost je veščina, ki nam omogoča, da jasno in sam...

Nasveti za uspešno zmenkovanje po 50. letu starosti

Zmenkovanje po 50. letu je lahko vznemirljiva izkušnja....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.