Olupki jabolka
Nikar ne lupite jabolk. Če imate dobre zobe, jih pojejte skupaj z olupki, saj se ravno v njih skriva največ antioksidanta kvercetina, ki je izredno zdravilen za pljuča in možgane. Poleg tega jabolčni olupki vsebujejo tudi veliko vitaminov in vlaknin.
Stebla blitve
Tudi blitvi ne režite stebel več stran, če ste do počeli do sedaj in uporabljali le mehki del rastline. Narežite jih in pokuhajte zraven. V steblih se namreč skriva polno aminokislin, ki so odlične za imunski sistem.
Listi rdeče pese
Ko kuhate rdečo peso, najbrž porežete njene liste in jih zavržete. Toda, ali ste vedeli, da so sprva rdečo peso vzgajali ravno zaradi njih? Listi so polni kalcija, železa in vitaminov A in K. pripravite jih kot prilogo, navdušeni boste nad okusom.
Olupki citrusov
Raziskava je pokazala, da je največ hranljivih snovi prav v olupkih citrusov, ki jih zavržemo. Seveda, prepojeni so s pesticidi in zato jih nikar ne uživajte! Povsem drugo pa je, če imate domače pomaranče, limone in veste, da niso škropljene z raznimi kemikalijami. V tem primeru olupkov ne zavrzite, nekaj jih naribajte v sladice, sadne solate in podobno.
Krompirjevi olupki
Raziskava je pokazala, da imajo krompirjevi olupki veliko vitamina B in C, polni so železa, kalcija in kalija. Mlad krompir zato ne lupite, specite ga z olupki vred v pečici in pojejte.