Ne zavrzite jih, zdravilni so!

Največkrat je tako, da najbolj zdrave dele živil enostavno zavržemo, saj ne vemo, da se prav tam skriva največ hranljivih snovi. Ne počnite več tega, preberite, kateri deli so najbolj zdravi in jih uporabite!
Tudi krompirjevi olupki so zdravi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi krompirjevi olupki so zdravi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olupki jabolka
Nikar ne lupite jabolk. Če imate dobre zobe, jih pojejte skupaj z olupki, saj se ravno v njih skriva največ antioksidanta kvercetina, ki je izredno zdravilen za pljuča in možgane. Poleg tega jabolčni olupki vsebujejo tudi veliko vitaminov in vlaknin.

Stebla blitve
Tudi blitvi ne režite stebel več stran, če ste do počeli do sedaj in uporabljali le mehki del rastline. Narežite jih in pokuhajte zraven. V steblih se namreč skriva polno aminokislin, ki so odlične za imunski sistem.

Listi rdeče pese
Ko kuhate rdečo peso, najbrž porežete njene liste in jih zavržete. Toda, ali ste vedeli, da so sprva rdečo peso vzgajali ravno zaradi njih? Listi so polni kalcija, železa in vitaminov A in K. pripravite jih kot prilogo, navdušeni boste nad okusom.

Olupki citrusov
Raziskava je pokazala, da je največ hranljivih snovi prav v olupkih citrusov, ki jih zavržemo. Seveda, prepojeni so s pesticidi in zato jih nikar ne uživajte! Povsem drugo pa je, če imate domače pomaranče, limone in veste, da niso škropljene z raznimi kemikalijami. V tem primeru olupkov ne zavrzite, nekaj jih naribajte v sladice, sadne solate in podobno.

Krompirjevi olupki
Raziskava je pokazala, da imajo krompirjevi olupki veliko vitamina B in C, polni so železa, kalcija in kalija. Mlad krompir zato ne lupite, specite ga z olupki vred v pečici in pojejte.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.