Očala brez doplačila: Ponudba je večkrat skrita!

Čeprav so optiki, ki so pogodbeni dobavitelji Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), dolžni zavarovani osebi pokazati najprej ponudbo očal brez doplačila, se je v raziskavi, ki so jo opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije pokazalo, da temu večkrat ni tako.
Pozanimajte se o brezplačni ponudbi očal. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Pozanimajte se o brezplačni ponudbi očal. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Optiki običajno potrošnikom, ki pridobijo naročilnico za očala, pa ne vedo za obstoj ponudbe očal brez doplačila, ponudijo očala iz redne prodaje, pri plačilu pa upoštevajo znesek, ki ga prizna ZZZS. Ta pa je pri ceni očal, ki običajno presega več sto evrov, skoraj zanemarljiv. S tem dobi potrošnik z naslova zdravstvenega zavarovanja manj, kot če bi si izbral očala "na recept".

Če so bili pri ZPS razočarani nad dejstvom, da je ponudba socialnih očal velikokrat "skrita", pa so bili toliko bolj zadovoljni z izbiro, ki pogosto nikakor ni skromna, kot so pričakovali. Z nekaj izjemami imajo namreč v kar nekaj trgovinah z optičnimi pripomočki v stalni ponudbi več deset okvirjev brez doplačila, so pa tudi take, kjer lahko potrošniki izbirajo med precej več kot sto brezplačnimi okvirji.

Obisk več optik se obrestuje
Ponudba očal brez doplačila pri posameznih optikih je precej različna, zato je z naročilnico za očala pametno zaviti k več optikom ter preveriti, kje lahko dobite največ iz svojega zdravstvenega zavarovanja. Če imate manjšo dioptrijo in tanjšanje stekel ni potrebno, boste lahko pri optikih z večjo ponudbo brez težav našli očala, za katera vam ne bo treba doplačati. Še posebej to velja, če potrebujete očala za občasno rabo, npr. pri vožnji z avtomobilom, za gledanje televizije, za branje. Ponekod so v komplet očal "na recept" vključene tudi že dodatne funkcionalnosti (na primer protiodsevni t. i. antirefleksni premaz).

Različni dodatki, kot sta na primer zaščitni premaz proti praskam ali pa UV-premaz, niso zajeti v standardu ZZZS, zelo verjetno pa vam jih bo optik ponudil. Vprašajte, koliko vas bo to stalo, saj lahko za tak dodatek doplačate tudi več deset evrov.

Kaj pa, če prinesete svoje okvirje?
Očala na recept lahko dobite tudi, če imate svoje okvirje. V tem primeru bo optik skladno z navodili ZZZS odštel 15 evrov od vrednosti naročilnice za očala (pri manjši dioptriji bo npr. od zneska 42,03 odštel 15 evrov). Ni pa enotne prakse, kako posamezni optiki zaračunavajo montažo stekel, ki ste jih naročili na podlagi naročilnice ZZZS, v (rabljene ali nove) okvirje, ki ste jih prinesli s seboj. Nekateri ponudniki lahko za montažo zaračunajo tudi 30 evrov, drugi pa bodo to opravili brezplačno.

Želite namesto očal kontaktne leče?
Pogoji za pridobitev kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja so nekoliko strožji kot tisti za pridobitev očal. Do kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja ste upravičeni, če zdravnik oftalmolog ugotovi, da izpolnjujete pogoje ZZZS, in vam tudi izda ustrezno naročilnico. Kako pa je z zaračunavanjem očesnega pregleda zaradi predpisovanja kontaktnih leč za tiste zavarovane osebe, ki niso upravičene do njih z naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja? V praksi so namreč nekaterim potrošnikom zaračunali pregled pri oftalmologu, ki so ga opravili zato, da bi pridobili naročilnico za kontaktne leče.

Po informacijah ZZZS imate ne glede na to, ali ste upravičeni do pridobitve kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja ali ne, v okviru zdravstvenega zavarovanja pravico do pregleda. Če niste upravičeni do kontaktnih leč v breme ZZZS, vam pogodbeni izvajalec zdravstvenih storitev (zdravnik) lahko zaračuna le nadaljnjo obravnavo, ki ne sodi v očesni pregled; to je storitev "uvajanja v nošenje kontaktnih leč", ki se opravi, ko dobite kontaktne leče.

Seznam ponudbe brezplačnih okvirjev po različnih optikih po Sloveniji boste našli TUKAJ.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.