Pereci, Velikonočni venčki s čemažem

Če imate radi čemaž, je to odlična ideja za velikonočno poslastico.
Venčki s čemažem.
Venčki s čemažem.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali vrečka suhega kvasa Fala

700 g moke   

430 g mleka

1 jajce

1 rumenjak

30 g sladkorja

5 žlic olja

2 mali žlički soli 

 

Nadev:

400 g feta sirčka

50 g trdega sira

majhen šopek čemaža

½ manjšega pora

5 žlic drobtin

1 beljak

 

Jajce za premaz

Sezam za posip  

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Por in čemaž nasekljamo, lahko ga tudi zmešamo s paličnim mešalnikom in ga primešamo feta sirčku, dodamo beljak, nariban trdi sir in drobtine po potrebi.

 

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 100 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo na pravokotnik čim bolj na tanko – najbolje v dveh korakih z vmesnim nekajminutnim počivanjem. Testo premažemo s čemaževim nadevom in zvijemo v štručko. Štručke še malo povaljamo, da dobimo čim daljše zavitke, nato pa po dva med seboj prepletemo in oba konca združimo skupaj, da dobimo venček. Venčke zložimo  na pekač, jih pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane venčke premažemo z jajcem, če želimo, jih dodatno posujemo s sezamom in prestavimo v vročo pečico.

Venčke pečemo 20 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praz...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva potica (za velikonočni zajtrk)

Naj bo letošnji velikonočni zajtrk malo drugačen. Jožic...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.