Iz Jožičine kuhinje: Masleni rogljički z nadevom

Naj med prazniki zadiši tudi po maslenih rogljičkih z orehovim ali skutnim nadevom. Recept prihaja Iz Jožičine kuhinje!
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Masleni rogljički z orehovim ali skutnim nadevom
(kvašeni masleni izdelek)

Sestavine:

50 dkg bele moke
3 dkg svežega kvasa
3 - 4 dcl mleka
4 dkg sladkorja (2 veliki žlici)
1 vanili sladkor
2 celi jajci
1 dkg soli
2 veliki žlici olja
1/2 naribane limonine lupine
šilce ruma
10 dkg masla ali margarine (iz hladilnika, mrzlo)
1 rumenjak za končni premaz
po želji še : sezam ali mak za posip

Mesitev, izdelava, vzhajanje: 60 minut (tako hitro mojster Franci Planinc, jaz rabim več časa).
Peka : 15 minut /200*C - 170*C

Preberite tudi: KUHALNICA: Fižolova juha s testeninami

Orehov nadev:

30 dkg mletih orehov
5 dkg drobtin
5 - 10 dkg sladkorja ali medu
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
malo ruma
toplo mleko, da bo nadev primerno mehak

ali

Skutni nadev:

40 dkg skute
1 mala kisla smetana
5 - 10 dkg sladkorja
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
1 celo jajce
nekaj drobtin

Priprava:

Indirektni postopek - kratki kvasni nastavek.

Naredite ga iz celotne tekočine, kvasa, sladkorja in polovice moke.Ko nastavek za enkrat naraste, dodajte jajca, sol, olje,vanili sladkor, limonino lupino,rum in preostalo moko.

Zamesite zelo mehko testo, ki naj počiva 20 minut.

Potem testo razdelite na 16 kosov, rahlo pookroglajte in pustite malo počivati.Vsak hlebček najprej razvaljajte na 1 cm debeline.Potem na 3 hlebčke zelo na tanko narežite trdo surovo maslo ter jih zložite enega na drugega, s 4.hlebčkom - nenamazanim, pokrijte prve 3 hlebčke.Enako ponovite z ostalimi, tako da dobite 4 hlebčke.

Vsak hlebček razvaljajte na približno 2 mm debeline, v lepo okroglo obliko.

Z nožem ali koleščkom to tanko testo razrežite na 8 enakih trikotnikov, jih nadevajte z nadevom, zvijte in oblikujte v rogljičke.Tako dobite 32 rogljičkov! Takoj jih namažite z jajcem in pomočite v sezam ali mak ter jih odložite na pekač s peki papirjem.Naj maksimalno vzhajajo.

Začetna temperatura navadne pečice naj bo 200 stopinj, po 5 minutah temperaturo zmanjšajte na 170 stopinj in rogljiče zlatorumeno zapecite.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

MOJ NASVET: rogljiče polagajte na pekač z zaključkom navzdol, da se med peko ne bodo odpirali.

Nadeva nisem porabila vsega.

Pekla sem brez peki papirja, le pekač sem namastila.

Celotna peka pa 18 minut.

Iz Jožičine kuhinje vam želim, naj gre delo dobro od rok.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

KUHALNICA: Enostaven recept za veganske njoke

Veganski njoki so najbolj enostavni njoki kar sem jih k...

Pečen krompir po švedsko

Recept za tale poseben pečen krompir prihaja iz Švedske...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina tortica

Okusna in hitro pripravljena sladica bo popestrila vaš ...

Oljčno olje: Kupujete pravega?

Pravo oljčno olje je zelo zdravo. Zanj odštejemo veliko...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Iz Jožičine kuhinje: Pašta fižol

Bi nekaj na žlico, a nimate ideje kaj? Predlog za enolo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.