Pozor: Živilo, ki ga uživamo mnogi, prebudi rakave celice!

Znanstveniki so odkrili, da sladkor »prebudi« rakave celice in povzroči večjo agresivnost tumorja.
Sladkor povzroča razvoj raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Sladkor povzroča razvoj raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To novo spoznanje je rezultat devetletne raziskave, ki je potekala pod okriljem belgijskega inštituta VIB ter belgijskih univerz KU Leuven in VUB. Odkritje na področju raziskav o raku je prelomno, saj so znanstveniki končno pojasnili, kako Warburgov efekt – fenomen hitre razgradnje sladkorja pri rakavih celicah – stimulira tumor.

Projekt, ki so ga predstavili tudi v znanstvenem časopisu Nature Communications, se je začel leta 2008 in se je osredotočil na odkrivanje mehanizma, s katerim lahko tumorji, v primerjavi z zdravim tkivom, razgrajujejo večjo količino sladkorja. Čeprav so ta fenomen že dolgo preučevali, vse do zdaj ni bilo jasno, ali je ta pojav simptom raka ali vzrok za njegov nastanek. Nova študija pa je dokazala povezavo med slakorjem in onkogenim potencialom v rakavih celicah.

»Naša raziskava je odkrila, da hiperaktivna konzumacija sladkorja pri kancerogenih celicah vodi v začarani krog kontinuirane stimulacije razvoja in rasti raka. Hkrati je pojasnila tudi korelacija med Warburgovim efektom in agresivnostjo tumorja,” je povedal profesor Johan Thevelein.

Znanstveniki še pravijo, da bo imelo novo spoznanje izjemen vpliv in posledice na nadaljnje raziskovanje raka, ter da se bo zaradi odkrija začelo obdobje individualno krojenih nutricionističnih priporočil za paciente, ki so zboleli za rakom.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.