Pozor, te hrane ne jejte!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M.L. | 17.4.2014
Ste prepričani, da nimate v hladilniku nekaterih živil, ki zelo škodujejo vašemu zdravju? Preverite, katera spadajo med bolj škodljivo hrano in jih raje črtajte iz jedilnika.
Kakšno hrano imate v hladilniku? (foto: www.sxc.hu)
Kakšno hrano imate v hladilniku? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbolj škodljiva živila so zelo pogosto v naši prehrani, je pokazala raziskava. Vseh se težko ubranimo, lahko pa poskušamo črtati vsaj nekatere in jih zamenjati z bolj zdravimi.

Strokovnjaki svarijo pred predelanimi mesnimi izdelki. Med najbolj škodljive štejejo hrenovke in razne klobase za kuhanje in pečenje. Prav tako v kategorijo nezdravih živil spadajo mesni narezki, paštete, mesni namazi. Vse to vsebuje mnogo barvil, ojačevalcev okusa, konzervansov in ostalih strupenih aditivov. Zmerno jejte tudi suhe salama, klobase, suho meso, pršut.

Tudi majoneza spada med živila, ki se jim je bolje kar ogniti. V njeno skupino lahko dodate še kečap in razne kupljene omake, ki jih koristite, ko pečete na žaru, ko jeste hamburger, pico itd. med že pripravljene omake sodijo tudi razni gotovi prelivi za solate. Vse to vsebuje polno konzervansov, kalorij in masti ter sladkorja in soli in nič kaj ugodno ne vpliva na vaše zdravje.

Ali ste vedeli, da žlica majoneze vsebuje kar 90 mg natrija, torej soli, 10 g masti in 90 kalorij?

Tudi margarina, ki je bila nekoč zelo pogosta na naših kuhinjskih mizah, spada v kategorijo nezdravih jedi. Vsebuje namreč trans-masti in hidrogenizirana olja in je zelo škodljiva za srce in ožilje. Povzroča lahko celo razvoj sladkorne bolezni in nekatere vrste raka. Zato jo ne kupujte, namesto nje uporabljajte maslo, ki je veliko bolj zdravo.

Četudi menite, da je hrana, ki vsebuje manj maščob, manj sladkorja in je na prodajnih policah označena kot neke vrste lahka hrana, zdrava, se motite. Takšna hrana res ne vsebuje toliko maščobe in sladkorjev, namesto tega pa vsebuje umetna sladila, umetne arome in razne dodatke, ki tem živilom naredijo okus. A zaradi tega niso nič manj škodljiva, morda še bolj.

Na seznam lahko dodamo še alkohol, cigarete, gazirane pijače, slane in sladke prigrizke ter zamrznjene in že pripravljene jedi.

Seveda se vsemu temu ne morete ogniti, je pa prav, da tovrstno hrano jeste čim manjkrat.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.