Če mislite, da pravilno jeste solato, se motite!

Po prebranem boste presenečeni, saj zagotovo solate ne jeste pravilno. A glede na to, kako zelo zdrava je, bi jo morali!
	Ali jeste solato pravilno? (foto: Freepik.com)
Ali jeste solato pravilno? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že v stari Perziji je bila solata zelo cenjena jed. Verjeli so, da pripomore k boljšemu in bolj mirnemu spancu. Stari Grki in Rimljani so že poznali njene dragocene lastnosti in jo pogosto imeli na svojem jedilniku.

Grški zdravnik in oče medicine Hipokrat je zeleni solati pripisoval mnogo zdravilnih lastnosti. Poznana je bila kot »trava modrecev«.

Danes vemo, da je zelena solata zelo zdrava jed, bogata je z vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6 in minerali, kot so fosfor, kalcij, magnezij, železo in baker.

Jo znate jesti pravilno?
Ali ste vedeli, da bolj ko so listi solate zeleni, bolj so zdravi? Mnogi izmed nas pri čiščenju solate zavržemo najbolj hranljive liste, to so zunanji listi solate, ki so najtemnejši in zato tudi najbolj zdravi. Solato najraje pripravljamo iz sredice, iz mladih in svetlih listov. A ti listi vsebujejo enkrat manj hranilnih snovi, kot zunanji.
 

Pomembno je tudi, da zeleno solato naberemo tik pred uporabo. Če dolgo časa stoji, če jo hranimo v hladilniku, izgubi hranljivo vrednost. Prav tako ni priporočljivo, da jo med čiščenjem režemo z nožem, saj izgublja vitamine. Bolje je, da jo natrgamo kar z rokami. In še ena stvar uničuje vitamine ter minerale, to je pranje solate. Operite cele liste pod tekočo vodo, šele nato jih natrgajte. Nikar pa je ne namakajte v vodi dolgo časa, s tem načinom v njej ostane zelo malo hranljivih snovi.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.