Previdno z mesom, lahko je zdravju škodljivo!

Zelo pomembno je, da ga pravilno hranite in pripravljate. V nasprotnem je lahko zelo zdravju škodljivo. Preberite nekaj osnovnih navodil in se jih držite!
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Meso je živilo, ki ga veliko ljudi uporablja vsak dan. A kljub temu mnogi ne vedo, kako je potrebno pravilno delati z njim, ga kupovati, shranjevati, prati itd.

Kupovanje mesa
Ko kupujete meso, morate biti pazljivi. Strokovnjaki svetujejo, da ne kupujete mesa, ki je pakiran tako, da ga ne morete dobro videti in povonjati. Če mesa ne morete povonjati, ne morete vedeti, ali je sveže. prav tako bodite pazljivi, da če kupujete meso v embalaži, je ta nepoškodovana. Poškodovana embalaža lahko povzroči, da meso napadejo bakterije, ki so lahko človeku nevarne. Meso je zato najboljše kupovati pri lokalnemu mesarju, ki ga poznate in za katerega ste lahko prepričani, da ima sveže izdelke.

Pranje mesa
Mnogo ljudi ima to navado, da meso pred termično obdelavo še operejo. Tega nikar ne počnite. Dokazano je namreč, da se lahko na tak način širijo nevarne bakterije po kuhinjskih površinah, po vas samih. S pranjem mesa ne boste dosegli ničesar, saj bakterije tudi potem na njemu še ostajajo.

Zamrzovanje mesa
Pravilno je potrebno meso zamrzovati tako, da svežega zavijete v vrečke, ki so namenjene zamrzovanju in iz njih iztisnete zrak. Tako boste preprečili, da bi se meso hitreje kvarilo. Če boste mesu, ki ga zamrzujete, odstranili še maščobo in kožo, mu boste tako še podaljšali rok trajanja. Če meso enkrat odmrznete, ga ne smete ponovno zamrzniti, na tak način namreč pripomorete, da se ustvarjajo zelo škodljive bakterije. Strokovnjaki opozarjajo še, da mesa ne hranite v zamrzovalniku več kot šest mesecev.

Odmrzovanje mesa
Zelo pomembno je tudi, da meso pravilno odmrznete. Tega nikoli ne počnite na sobni temperaturi, saj se tako ustvarjajo nevarne bakterije, tudi salmonela. Najboljši način, da ga odmrznete je, da ga pravočasno odložite v hladilnik in počakate, da se počasi odmrzne.

Mariniranje mesa
Tudi mariniranje mesa lahko povzroči, da se na njem razmnožujejo bakterije. Zato to naredite hitro, ko je enkrat meso v marinadi, ga postavite nazaj v hladilnik, kjer naj počaka do pečenja. Marinirano meso hranite v steklenih posodah, te se veliko lažje operejo.

Pečenje in kuhanje mesa
Edini način, da se ognete bakterijam, ki so lahko škodljive za zdravje, je, da meso vedno dobro skuhate ali spečete. Četudi vam je ljubši okus manj zapečenega mesa, je bolje, da ga kuhate ali pečete nekoliko dlje. Dobro pečeno meso ne more vsebovati bakterij, ki so lahko za zdravje škodljive.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.