Previdno z mesom, lahko je zdravju škodljivo!

Zelo pomembno je, da ga pravilno hranite in pripravljate. V nasprotnem je lahko zelo zdravju škodljivo. Preberite nekaj osnovnih navodil in se jih držite!
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Meso je živilo, ki ga veliko ljudi uporablja vsak dan. A kljub temu mnogi ne vedo, kako je potrebno pravilno delati z njim, ga kupovati, shranjevati, prati itd.

Kupovanje mesa
Ko kupujete meso, morate biti pazljivi. Strokovnjaki svetujejo, da ne kupujete mesa, ki je pakiran tako, da ga ne morete dobro videti in povonjati. Če mesa ne morete povonjati, ne morete vedeti, ali je sveže. prav tako bodite pazljivi, da če kupujete meso v embalaži, je ta nepoškodovana. Poškodovana embalaža lahko povzroči, da meso napadejo bakterije, ki so lahko človeku nevarne. Meso je zato najboljše kupovati pri lokalnemu mesarju, ki ga poznate in za katerega ste lahko prepričani, da ima sveže izdelke.

Pranje mesa
Mnogo ljudi ima to navado, da meso pred termično obdelavo še operejo. Tega nikar ne počnite. Dokazano je namreč, da se lahko na tak način širijo nevarne bakterije po kuhinjskih površinah, po vas samih. S pranjem mesa ne boste dosegli ničesar, saj bakterije tudi potem na njemu še ostajajo.

Zamrzovanje mesa
Pravilno je potrebno meso zamrzovati tako, da svežega zavijete v vrečke, ki so namenjene zamrzovanju in iz njih iztisnete zrak. Tako boste preprečili, da bi se meso hitreje kvarilo. Če boste mesu, ki ga zamrzujete, odstranili še maščobo in kožo, mu boste tako še podaljšali rok trajanja. Če meso enkrat odmrznete, ga ne smete ponovno zamrzniti, na tak način namreč pripomorete, da se ustvarjajo zelo škodljive bakterije. Strokovnjaki opozarjajo še, da mesa ne hranite v zamrzovalniku več kot šest mesecev.

Odmrzovanje mesa
Zelo pomembno je tudi, da meso pravilno odmrznete. Tega nikoli ne počnite na sobni temperaturi, saj se tako ustvarjajo nevarne bakterije, tudi salmonela. Najboljši način, da ga odmrznete je, da ga pravočasno odložite v hladilnik in počakate, da se počasi odmrzne.

Mariniranje mesa
Tudi mariniranje mesa lahko povzroči, da se na njem razmnožujejo bakterije. Zato to naredite hitro, ko je enkrat meso v marinadi, ga postavite nazaj v hladilnik, kjer naj počaka do pečenja. Marinirano meso hranite v steklenih posodah, te se veliko lažje operejo.

Pečenje in kuhanje mesa
Edini način, da se ognete bakterijam, ki so lahko škodljive za zdravje, je, da meso vedno dobro skuhate ali spečete. Četudi vam je ljubši okus manj zapečenega mesa, je bolje, da ga kuhate ali pečete nekoliko dlje. Dobro pečeno meso ne more vsebovati bakterij, ki so lahko za zdravje škodljive.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.