RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K.M. | 25.2.2023
Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razvajajte svoje brbončice.
Razvajajte se z okusno zeleno rižoto. Slika je simbolična. (Foto: Freepik.com)
Razvajajte se z okusno zeleno rižoto. Slika je simbolična. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine, ki jih potrebujete za dve osebi:

Jušno kocko (zelenjavno ali piščančjo) iz katere boste pripravili 750ml juhe

100g špinače

Šopek peteršilja

3 žlice olivnega olja

4 rezine pršuta

10g masla

Vejico timijana

Por (potrebovali boste svetel del)

Strok česna (drobno nasekljan)

150g riža arborio

75ml suhega belega vina

20g naribanega parmezana

Pol limone (potrebovali boste sok)

En muškatni orešček (nariban)

Priprava

Prvi del: najprej pripravite juho iz jušne kocke. Potem v jušni osnovi približno 30 sekund blanširajte špinačo in peteršilj (do svetlo zelene barve). Nato ju dvignite in iztisnite odvečno vodo ter ju v sekljalniku ali kuhinjskem robotu zmiksajte. Dodajte dve žlici olivnega olja in eno žlico vode. Vse skupaj zmešajte tako, da nastane fin pire.

Drugi del: v večji ponvi na preostanku olivnega olja popecite pršut (mora biti rahlo hrustljav). Hrustljavo popečen pršut nato preložite in ga pokrijte s kuhinjskim papirjem. V ponev pa stresite 5g maslo, timijan, narezan por in česen ter začinite po okusu. Dodajte še najbolj hrustljave delčke pršuta in pražite toliko časa, da lepo zadiši (vendar ne sme porjaveti). Potem dodajte riž in ga toliko časa mešajte, da se zlije z mešanico. Prilijte še vino in kuhajte približno dve minuti oz. toliko časa, da vino izhlapi. Pri zadnjem koraku začnete dodajati jušno osnovo – prilivate in kuhate toliko časa, da je riž kuhan in lepo kremast.

Tretji del: odstavte ponev z rižem in vanj vmešajte še preostanek masla, parmezan, limonin sok in nekaj limonine lupinice. Na koncu dodate še špinačni pire ter začinite z ribanim muškatnim oreščkom. Na vrh pa položite hrustljav pršut in potresite s parmezanom.

Pa dober tek!

VIR: https://www.bbcgoodfood.com

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.