Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo predlagamo mi.
Ideja za slastno kosilo (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Ideja za slastno kosilo (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Grahova kremna juha

Potreujete:
30 dag graha
10 dag čebule
10 dag korenja
5 dag zelene
peteršilj
2 dag masla
1, 5 l zelenjavne jušne osnove
1 dl sladke smetane
sol in poper

Čebulo, korenje, peteršilj in zeleno narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo vso zelenjavo. Dodamo grah, uporabimo lahko tudi zamrznjenega ali iz pločevinke.

Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Nato zelenjavo s paličnim mešalnikom pretlačimo, po potrebi dolijemo juho, začinimo in prevremo.

Na koncu jedi primešamo sladko smetano, potresemo s popečenimi kockami žemlje in takoj ponudimo.

Preberite tudi: Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Goveji file v bučni omaki

Potrebujete:
50 dag govejega fileja
2 žlici bučnega olja
sol in poper
gorčica
1 čebula
50 dag bučk
2 stroka česna
5 dag bučnega semena
peteršilj
3 žlice kisle smetane
5 dl vode

Iz mesa narežemo štiri zrezke, jih rahlo potolčemo, popramo, solimo in namažemo z gorčico. V ponvi segrejemo bučno olje in na njem opečemo zrezke. Preložimo jih v drugo posodo, na preostali maščobi prepražimo narezano čebulo. Primešamo narezane bučke in sesekljan česen in zalijemo z vodo.

V ponev damo opečene zrezek, začinimo, pokrijemo in počasi dušimo. Po potrebi dolivamo vodo. Ko se meso zmehča, primešamo kislo smetano, jed potresemo z bučnimi semeni in postrežemo.

Ajdovi rezanci

Potrebujete:
25 dag ajdovih širokih rezancev
sol
voda za kuhanje

Ajdove rezance skuhamo v slani vodi po navodilih, rezance skuhamo al dente in jih postržemo z govejimi zrezki v bučni omaki.

Preberite tudi: Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ideja za kosilo Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.