Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem našla res veliko različnih receptov. V vseh receptih paradižnike dušimo skupaj z začimbami in zelišči, v današnjem receptu pa bomo paradižnike dušili brez vseh drugih dodatkov. Sol poper, sladkor in druge začimbe, bomo mezgi dodali šele takrat, ko jo bomo uporabili za pripravo jedi.
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za pripravo domače paradižnikove mezge uporabimo mesnate, zdrave in popolnoma zrele paradižnike.

Paradižnike operemo, obrežemo morebitne črne ali gnile dele in jih narežemo na četrtine.

Narezan paradižnik stresemo v večjo posodo, ki ne sme biti aluminijasta in jih brez vsakih dodatkov počasi dušimo. 

Ko se paradižniki zmehčajo, jih pretlačimo skozi pasirko, ki jo nastavimo na največje luknjice.

Paradižnikovo kašo stresemo nazaj v lonec in pustimo da še nekaj časa počasi vre.

Ko paradižnikova kaša postane gosta, a še vedno nekoliko tekoča, jo prelijemo v čiste steklenice s širokim grlom.

Steklenice takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga prej potopimo v vrelo vodo, tako da nastane vakum.

Kozarce obrnemo na glavo in počasi ohladimo.

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Ko se domača paradižnikova mezga v steklenicah popolnoma ohladi, jih postavimo v hladen in temen prostor.

Tako pripravljeno paradižnikovo mezgo moramo porabiti v enem letu, kar je ravno prav, saj bo takrat na vrtu že nov pridelek.

Ko steklenico z paradižnikov mezgo enkrat odpremo, jo moramo čimprej porabiti.

Ko polnimo steklenice, preračunajmo za koliko oseb bomo mezgo potrebovali.

Ker smo paradižnikovo mezgo pripravili brez vseh dodatkov, jo začinimo šele takrat, ko jo uporabimo. Dodamo lahko različne dodatke, kot so sol, poper, sladkor, česen, čebula ali različna zelišča, odvisno od tega, za katero jed jo bomo uporabili. Če bomo pripravili omako za pico, potem ne sme manjkati origano.

Paradižnikovo mezgo ali omako, lahko uporabimo tudi za pripravo filanih paprik, omako za čufte ali mesne kroglice, ali za pripravo mnogih jedi z mletim mesom.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Domača paradižnikova mezga Paradižnik Recept
Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.