Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem našla res veliko različnih receptov. V vseh receptih paradižnike dušimo skupaj z začimbami in zelišči, v današnjem receptu pa bomo paradižnike dušili brez vseh drugih dodatkov. Sol poper, sladkor in druge začimbe, bomo mezgi dodali šele takrat, ko jo bomo uporabili za pripravo jedi.
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za pripravo domače paradižnikove mezge uporabimo mesnate, zdrave in popolnoma zrele paradižnike.

Paradižnike operemo, obrežemo morebitne črne ali gnile dele in jih narežemo na četrtine.

Narezan paradižnik stresemo v večjo posodo, ki ne sme biti aluminijasta in jih brez vsakih dodatkov počasi dušimo. 

Ko se paradižniki zmehčajo, jih pretlačimo skozi pasirko, ki jo nastavimo na največje luknjice.

Paradižnikovo kašo stresemo nazaj v lonec in pustimo da še nekaj časa počasi vre.

Ko paradižnikova kaša postane gosta, a še vedno nekoliko tekoča, jo prelijemo v čiste steklenice s širokim grlom.

Steklenice takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga prej potopimo v vrelo vodo, tako da nastane vakum.

Kozarce obrnemo na glavo in počasi ohladimo.

Ko se domača paradižnikova mezga v steklenicah popolnoma ohladi, jih postavimo v hladen in temen prostor.

Tako pripravljeno paradižnikovo mezgo moramo porabiti v enem letu, kar je ravno prav, saj bo takrat na vrtu že nov pridelek.

Ko steklenico z paradižnikov mezgo enkrat odpremo, jo moramo čimprej porabiti.

Ko polnimo steklenice, preračunajmo za koliko oseb bomo mezgo potrebovali.

Ker smo paradižnikovo mezgo pripravili brez vseh dodatkov, jo začinimo šele takrat, ko jo uporabimo. Dodamo lahko različne dodatke, kot so sol, poper, sladkor, česen, čebula ali različna zelišča, odvisno od tega, za katero jed jo bomo uporabili. Če bomo pripravili omako za pico, potem ne sme manjkati origano.

Paradižnikovo mezgo ali omako, lahko uporabimo tudi za pripravo filanih paprik, omako za čufte ali mesne kroglice, ali za pripravo mnogih jedi z mletim mesom.

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Domača paradižnikova mezga Paradižnik Recept
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.