Za pripravo domače paradižnikove mezge uporabimo mesnate, zdrave in popolnoma zrele paradižnike.
Paradižnike operemo, obrežemo morebitne črne ali gnile dele in jih narežemo na četrtine.
Narezan paradižnik stresemo v večjo posodo, ki ne sme biti aluminijasta in jih brez vsakih dodatkov počasi dušimo.
Ko se paradižniki zmehčajo, jih pretlačimo skozi pasirko, ki jo nastavimo na največje luknjice.
Paradižnikovo kašo stresemo nazaj v lonec in pustimo da še nekaj časa počasi vre.
Ko paradižnikova kaša postane gosta, a še vedno nekoliko tekoča, jo prelijemo v čiste steklenice s širokim grlom.
Steklenice takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga prej potopimo v vrelo vodo, tako da nastane vakum.
Kozarce obrnemo na glavo in počasi ohladimo.
Ko se domača paradižnikova mezga v steklenicah popolnoma ohladi, jih postavimo v hladen in temen prostor.
Tako pripravljeno paradižnikovo mezgo moramo porabiti v enem letu, kar je ravno prav, saj bo takrat na vrtu že nov pridelek.
Ko steklenico z paradižnikov mezgo enkrat odpremo, jo moramo čimprej porabiti.
Ko polnimo steklenice, preračunajmo za koliko oseb bomo mezgo potrebovali.
Ker smo paradižnikovo mezgo pripravili brez vseh dodatkov, jo začinimo šele takrat, ko jo uporabimo. Dodamo lahko različne dodatke, kot so sol, poper, sladkor, česen, čebula ali različna zelišča, odvisno od tega, za katero jed jo bomo uporabili. Če bomo pripravili omako za pico, potem ne sme manjkati origano.
Paradižnikovo mezgo ali omako, lahko uporabimo tudi za pripravo filanih paprik, omako za čufte ali mesne kroglice, ali za pripravo mnogih jedi z mletim mesom.
PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.