Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem našla res veliko različnih receptov. V vseh receptih paradižnike dušimo skupaj z začimbami in zelišči, v današnjem receptu pa bomo paradižnike dušili brez vseh drugih dodatkov. Sol poper, sladkor in druge začimbe, bomo mezgi dodali šele takrat, ko jo bomo uporabili za pripravo jedi.
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Domača paradižnikova mezga (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za pripravo domače paradižnikove mezge uporabimo mesnate, zdrave in popolnoma zrele paradižnike.

Paradižnike operemo, obrežemo morebitne črne ali gnile dele in jih narežemo na četrtine.

Narezan paradižnik stresemo v večjo posodo, ki ne sme biti aluminijasta in jih brez vsakih dodatkov počasi dušimo. 

Ko se paradižniki zmehčajo, jih pretlačimo skozi pasirko, ki jo nastavimo na največje luknjice.

Paradižnikovo kašo stresemo nazaj v lonec in pustimo da še nekaj časa počasi vre.

Ko paradižnikova kaša postane gosta, a še vedno nekoliko tekoča, jo prelijemo v čiste steklenice s širokim grlom.

Steklenice takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga prej potopimo v vrelo vodo, tako da nastane vakum.

Kozarce obrnemo na glavo in počasi ohladimo.

Ko se domača paradižnikova mezga v steklenicah popolnoma ohladi, jih postavimo v hladen in temen prostor.

Tako pripravljeno paradižnikovo mezgo moramo porabiti v enem letu, kar je ravno prav, saj bo takrat na vrtu že nov pridelek.

Ko steklenico z paradižnikov mezgo enkrat odpremo, jo moramo čimprej porabiti.

Ko polnimo steklenice, preračunajmo za koliko oseb bomo mezgo potrebovali.

Ker smo paradižnikovo mezgo pripravili brez vseh dodatkov, jo začinimo šele takrat, ko jo uporabimo. Dodamo lahko različne dodatke, kot so sol, poper, sladkor, česen, čebula ali različna zelišča, odvisno od tega, za katero jed jo bomo uporabili. Če bomo pripravili omako za pico, potem ne sme manjkati origano.

Paradižnikovo mezgo ali omako, lahko uporabimo tudi za pripravo filanih paprik, omako za čufte ali mesne kroglice, ali za pripravo mnogih jedi z mletim mesom.

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Domača paradižnikova mezga Paradižnik Recept
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.