Soja: Je zdrava ali ne?

O soji in o tem, ali je zdrava ali ne, je bilo napisano veliko. Soja je sporna zaradi fitoestrogenov, ki delujejo podobno kot ženski hormon estrogen. Vendar to ne pomeni, da je škodljiva, pomeni le, da je potrebno sojo pametno uporabljati. Ni vsaka soja škodljiva …
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Biološko pridelana soja je zdrava in lahko nadomesti mesni obrok. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če sojo znamo uporabljati, imamo od nje lahko veliko koristi, saj vsebuje beljakovine; med drugim tudi devet življenjsko potrebnih aminokislin,omega 3, veliko vitaminov, mineralov. Seveda to velja za biološko pridelavo, gensko spremenjeno sojo se za uživanje ne priporoča.

Odlična je, na primer fermentirana soja – Tempeh, saj deluje kot naravni antibiotik, ima pa tudi zelo pomemben vitamin B12, ki ga ljudem večkrat primanjkuje.

Pazljivi morate biti pri uporabi sojine moke, ki je mleta iz surovih zrn, ta namreč vsebujejo snovi, ki nam lahko zastrupijo kri, vendar to le, če se jih uporablja v večjih količinah.

Uporabo sojine moke svetujem na način, da jo mešate s kakšno drugo. Bolj zdrav način uporabe soje boste našli v izdelkih kot so tempeh, tofu, malo manj pa uporabo sojinega mleka in jogurtov, saj se vanje dodaja sladkor. Vedeti morate tudi, da pogosta uporaba jogurtov in sojinega mleka lahko vaš organizem zakisa. Škodljivi so bolj procesiran proizvodi, ki so iz sojinega izolata.

90 odstotkov gensko spremenjene soje na svetu se uporablja za krmo živali. Ta, gensko spremenjena soja, ki se uporablja v živalski industriji pa je dovoljena tudi pri nas. Zato mleko, jajca in meso niso neoporečna živila, saj so tudi pri nas živali povečini hranjene z gensko spremenjeno sojo (najcenejša krma), poleg tega pa imajo živalske beljakovine nešteto drugih dokazano negativnih vplivov na naše zdravje – Študija na Harvardu je na primer pokazala, da uživanje živalskih beljakovin in maščob povečuje raka na črevesju za 300 odstotkov, uživanje mleka in mlečnih izdelkov močno pospešuje razvoj raka na jajčnikih in prsih, (zaradi razgrajevanja laktoze v galaktozo), uživanje mesa zelo povečuje tveganje, da bo moški zbolel za rakom na prostati …

Večina takšne hrane vsebuje antibiotike in rastne hormone, ki nastajajo iz živalskih beljakovin in delujejo enako kot inzulin. Sproščanje več inzulina povečuje neustavljivo željo po sladkem. Enako je z rastnimi hormoni, le da občutimo tedaj, ko se ti znižajo, potrebo po živalskih beljakovinah, mleku, mesu, siru ali skuti …
Meso in mesne izdelke lahko zato včasih nadomestite tudi z biološko pridelano sojo.

Prav zaradi soje Japonci živijo dlje in imajo nižjo stopnjo raka kot Američani, azijske kulture namreč uživajo ogromno fermentirane soje, ki vsebuje veliko vitamina K2, ki pa je dejansko zelo priporočljiv. Vitamin K2 je bistvenega pomena za preprečevanje osteoporoze, bolezni srca in ožilja ter bolezni možganov kot je demenca in nas ščiti pred različnimi vrstami raka, vključno z rakom prostate, pljuč, rakom na jetrih in levkemijo. Vitamin K2 označujejo kot “pozabljeni vitamin”, saj so njegove koristi, pogosto spregledane. Ima bistveno vlogo pri strjevanju krvi, encim nattokinase-iz-natta je varnejši in močnejši od aspirina in raztaplja krvne strdke, je varen in se uporablja že več kot 20 let.

Izdelki iz fermentirane soje, ki jih lahko uvrstite na svoj jedilnik, so:
● Tempeh fermentirana soja s čvrsto strukturo.
● Miso, fermentirana sojina pasta s slano, masleno teksturo (običajno se uporablja v miso juhi, lahko pa ga dodate tudi razim jedem) Poznamo več vrst misa: shiromiso, najmanj fermetiran od vseh, je bel, po okusu sladkast in se odlično poda jedem iz cvetače, ali v raznih fižolovih juhah, hatcho miso, ki je precej slan, okus rahlo spominja na sir, je pa odličen dodatek rižotam....
● Natto, fermentirana soja z lepljivo teksturo in močnim, sirastim okusom – nattokinase
● Sojina omaka, ki je tradicionalno narejena s fermentacijo soje, soli in encimov, vendar bodite pozorni pri nakupu, saj je danes veliko sojinih omak narejenih s kemičnim postopkom.

Uživanje soje je torej lahko zelo zdravo, le preveriti morate, kako je soja pridelana in obdelana.

Če imate vprašanje o zdravem načinu prehranjevanja, ga lahko Petri Derenčini zastavite TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Zeljna juha za čiščenje telesa – kako jo skuhamo?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja,...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz najnovejše študije: 8 zdravih navad, zaradi katerih boste živeli deset let več

Znanstveniki so želeli raziskati, katere zdrave navade ...

Katera dieta je najbolj učinkovita in zdrava (po oceni strokovnjakov)?

Spoznajte dieto, ki ji prehranski strokovnjaki in zdrav...

RECEPT: Medenkoti - zdravi bonbončki za vnuke

Bi se tudi vi radi izognili negodovanju, da svoje vnučk...

Naravna pomoč: Kako si zvišati (pre)nizek pritisk?

Za začetek v svoj nabor začimb dodajte rožmarin, ki ugo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.