Strokovnjaki trdijo, da nas sladkor zastruplja in da se niti ne zavedamo, kako veliko ga je v naši prehrani.
Rafinirani sladkor povezujejo s številnimi boleznimi, kot so vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolezni, hipoglikemija, prekomerno izpadanje las, krvavenje dlesni, sladkorna bolezen tipa 2, rakava obolenja …
Prav tako sladkor lahko vpliva na hitro menjanje razpoloženja, na spremembo osebnosti, povzroča razdražljivost, astmo, artritis, bolezni srca, povišan holesterol …
Sladkor povzroča odvisnost. V njemu se nahaja snov, podobna opiatu, ta aktivira možgane, tisti del, ki je zadolžen za občutek nagrajevanja in uživanja.
Ste vedeli, da ena plastenka soka ali vode z okusom lahko vsebuje tudi do 40 gramov sladkorja? Največji izvor rafiniranega sladkorja niso sladkarije, ampak sokovi!
Kljub temu, da smo ljudje osveščeni o zdravem načinu prehranjevanja, pa je zaskrbljujoče dejstvo, da hrana, ki vsebuje sladkor iz leta v leto narašča. Vsako leto zaužijemo za več kot procent sladkorja več od prejšnjega leta!
Mnoga živila vsebujejo sladkor, pa tega niti ne vemo. Našli ga boste v kečapu, paradižnikovih omakah, dot-dogu, hamburgerju, v arašidovemu maslu, pomfritu, ki ga kupite v trgovini ali naročite v restavraciji, v omakah za testenine, majonezi, v raznih omakah za solato, v predelani hrani, v zamrznjeni hrani …
Rafinirani sladkor telesu ne prinese prav nič dobrega. Nima hranilnih vrednosti, ima pa veliko kalorij. Ne vsebuje vitaminov, mineralov, encimov, vlaknin, vse to se namreč izgubi med procesom obdelave. Sladkor iz telesa srka kalij in magnezij,ki sta ključna za zdravo srce.
Sladkor, hrana, ki ga vsebuje, vse to negativno vpliva na zdravje. Odplavlja vitamine in minerale iz telesa, še posebno kalcij, ki je pomemben za zdrave zobe in kosti. Slabi imunski sistem in zavira delovanje jeter. Otežuje pretok krvi, pospešuje staranje in pospešuje sivenje las.
Če bi sladkor črtali nenadno iz svoje prehrane, bi to lahko povzročilo utrujenost, depresijo, glavobol in bolečine v sklepih. Če uživate hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, jo črtajte postopoma.