Stari starši in vnuki: Kakšne so pravice?

Moji odnosi > Družina | piše: P. L. | 12.1.2023
Koliko pravic imajo stari starši do svojih vnukov? Kaj se zgodi v primeru, da otroci ostanejo brez staršev, ali so stari starši na prvem mestu, da vzgajajo in skrbijo zanje ali ne?
Če otrok ostane brez staršev, CSD najprej preveri sorodstveno mrežo. (foto: freeimages.com)
Če otrok ostane brez staršev, CSD najprej preveri sorodstveno mrežo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nedavni dogodki, ko so dva dečka odvzeli starim staršem in ju namestili v rejniško družino, so razdelili javnost. Nekateri so mnenja, da se je starim staršem in vnukom zgodila velika krivica, spet drugi verjamejo, da je Center za socialno delo imel razlog za to dejanje.

Otroka, stara tri in pet let, sta bila po smrti njune matere pri starih starših na Koroškem. A Center za socialno delo Velenje je otroka prejšnji teden odvzelo starim staršem in ju dalo v rejniško družino. S tem pa so sprožili zelo oster odziv javnosti in tudi nekaterih medijev.

Sprva smo lahko brali, da sta bila vnuka odvzeta zaradi starosti starih staršev in prostorske stiske, kasneje pa so s CSD-ja sporočili, da temu ni tako. Otroka so odpeljali v rejniško družino zaradi nesodelovanja starih staršev.

Primer je že v prejšnjem tednu preučilo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je v sporočilu za javnost povedala, da je »ključno vodilo ministrstva in tudi vseh državnih organov pri svojem delovanju izključno korist otroka. Če otroci iz kakršnih koli razlogov ne morejo živeti s svojimi starši, center za socialno delo otrokom poišče najprimernejšo namestitev. Center za socialno delo najprej preveri ali bi bilo za otroka bolje, če živi pri sorodnikih. Če center in druge pristojne službe ocenijo, da bi ravno tovrstna namestitev na otroka slabo vplivala ali pa mu ne bi nudila ustreznega okolja za njegov nadaljnji psihofizični razvoj, potem se lahko odloči za namestitev v povsem novo okolje (npr. v rejniško družino..).«

Na ministrstvu pa so pojasnili tudi, da starost rejnika (v temu primeru tudi starost starih staršev) ni zakonsko določena in ne more biti odločilna pri odločanju o tem, pri komu bo otrok živel.

Pojasnila o primeru je zahteval tudi varuh človekovih pravic, nadzor je opravila Socialna inšpekcija.

Na novinarski konferenci, ki je potekala danes v prostorih Skupnosti centrov za socialno delo v Ljubljani, je direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik pojasnila, da so s starimi starši delali dlje časa, do intervencije pa je prišlo, ker nista želela več sodelovati. A kljub temu ju niti sedaj ne nameravajo izključiti, vnuke bosta lahko še vedno videvala.

Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski je pojasnil, da je bilo sodelovanje vzpostavljeno takoj po smrti matere in delavci socialnega centra so stara starša usmerjali do trenutka, ko nista bila več pripravljena na sodelovanje.

Pojasnili so tudi, da otroka niso odvzeli na hitro, ampak je postopek trajal dlje časa.

Koliko pravic imajo stari starši?
Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki med drugim ureja razmerja med starši in otrokom določa, da država zagotavlja varstvo otrokom vselej, kadar je ogrožen njihov zdrav razvoj in kadar to zahtevajo druge koristi otrok. Zakonsko ni predvideno, da bi starši lahko vnaprej pravno veljavno in za organ obvezujoče izrazili željo, kdo naj v primeri izrednih okoliščin (npr. njihove smrti) nadalje skrbi za njihovega otroka. Navedeno sicer ne pomeni, da starši želje ne bi mogli izraziti (lahko jo izrazijo v oporoki ali v drugi listini pred notarjem); bi pa bile presojane iz vidika optimalne zagotovitve koristi otroka. V primeru, ko je potrebno poskrbeti za otroka, ki ostane brez ustrezne starševske skrbi, pristojni center za socialno delo vedno preveri sorodstveno mrežo (in pri tem tudi morebitno izraženo željo staršev), če bi lahko ta zagotavljala ustrezno skrb za otroka.

ZZZDR v 136. členu določa, da ni mogoče posvojitev sorodnika v ravni vrsti in tudi ne brata in sestre. V okviru sorodstva se skrb za otroka lahko zagotavlja z drugimi oblikami (npr. rejništvo); s posvojitvijo v ravni črti pa bi se stopnje sorodstva mešale (npr. mati otroka bi postala njegova sestra). Države imajo te vsebine različno urejene, večinoma se poslužujejo instituta rejništva, skrbništva, čeprav so tudi posvojitve s strani sorodnikov dopustne.

106.a člen ZZZDR določa, da ima otrok pravico do stikov z drugimi osebami, s katerimi je družinsko povezan in nanje osebno navezan, razen če je to v nasprotju z otrokovo koristjo. Šteje se, da so take osebe predvsem otrokovi stari starši, bratje in sestre, polbratje in polsestre, nekdanji rejniki, prejšnji ali sedanji zakonec oz. zunajzakonski partner enega ali drugega od njegovih staršev.

Kakšno je vaše mnenje? Zapišite ga v komentar!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.