Čebula je bogata s kalcijem, fosforjem in askorbinsko kislino, z vitaminom C, z žveplom in njegovimi spojinami, ki pa so tudi odgovorni za njen vonj.
Že samo med rezanjem čebule se v ozračje sprošča toliko njenih zdravilnih snovi, da lajša težave prehlada in zamašenega nosa – če izvzamemo dejstvo, da zaradi nje tudi zajočemo.
Čebula pa pomaga tudi pri aterosklerozi, pri bolezni srca, sladkorne in astme. Rdeča čebula pa ima še antiseptični in protivnetni učinek, zmanjšuje raven holesterola in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Nekateri menijo, da zmanjšuje tudi nevarnost, da bi zboleli za rakom.
Čebula čisti žile, odstranjuje obloge iz njih, izboljšuje kri, preprečuje tudi možnost srčne kapi. Študije so dokazale tudi, da izboljšuje gostoto kosti in zato preprečuje osteoporozo. Če čebulo redno uživate, ta lahko prepreči zlom kolka.
Da pa bo ohranila vse te zdravilne lastnosti, ki tako ugodno delujejo na naš organizem, je pomembno, da jo jeste surovo in čim večkrat. Dodate jo lahko na razne solate, v sendviče, kot prilogo. Res je, da ima negativen stranski učinek, povzroča neprijeten ustni zadah, a tega lahko odpravite z ustrezno ustno higieno. Naj vas to ne odvrne od tega, da jo jeste čim večkrat!