Ste vedeli, da je čebula tako zelo zdrava?

Že medtem ko režete čebulo, se v ozračje sproščajo snovi, ki so izredno zdrave, kaj šele, ko jo jeste! Strokovnjaki menijo, da, če bi ljudje vedeli, kako zdrava je, bi vsak dan pojedli eno surovo čebulo.
Čim večkrat jejte surovo čebulo. (foto: www.sxc.hu)
Čim večkrat jejte surovo čebulo. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čebula je bogata s kalcijem, fosforjem in askorbinsko kislino, z vitaminom C, z žveplom in njegovimi spojinami, ki pa so tudi odgovorni za njen vonj.

Že samo med rezanjem čebule se v ozračje sprošča toliko njenih zdravilnih snovi, da lajša težave prehlada in zamašenega nosa – če izvzamemo dejstvo, da zaradi nje tudi zajočemo.

Čebula pa pomaga tudi pri aterosklerozi, pri bolezni srca, sladkorne in astme. Rdeča čebula pa ima še antiseptični in protivnetni učinek, zmanjšuje raven holesterola in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Nekateri menijo, da zmanjšuje tudi nevarnost, da bi zboleli za rakom.

Čebula čisti žile, odstranjuje obloge iz njih, izboljšuje kri, preprečuje tudi možnost srčne kapi. Študije so dokazale tudi, da izboljšuje gostoto kosti in zato preprečuje osteoporozo. Če čebulo redno uživate, ta lahko prepreči zlom kolka.

Da pa bo ohranila vse te zdravilne lastnosti, ki tako ugodno delujejo na naš organizem, je pomembno, da jo jeste surovo in čim večkrat. Dodate jo lahko na razne solate, v sendviče, kot prilogo. Res je, da ima negativen stranski učinek, povzroča neprijeten ustni zadah, a tega lahko odpravite z ustrezno ustno higieno. Naj vas to ne odvrne od tega, da jo jeste čim večkrat!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.