Sestava maščob v mandljih, recimo, je podobna tisti v oljčnem olju – gre za pretežno mononenasičene maščobe (omega 9), ki ji kot zdravo prikimajo vse prehranske sekte, od vegi do keto.
Stearinska kislina (nasičena maščoba) v temni čokoladi in govedini je enaka, zanimivo, ampak mediji pravijo, da v prvem primeru ščiti proti srčnožilnim boleznim, v drugem pa jih povzroča. Kdo bi si mislil.
Sol povzdigne krvni pritisk in je ne smemo preveč. Če je to res, potem iz enakih razlogov ne smemo preveč seksati. Ali se razveseliti v trenutku, ko sine zadane svoj prvi gol na nogometni tekmi. Pritisk dvigne tudi sodelavec, ki nam gre na živce, a ga moramo vseeno prenašati in šef, ko kriči na nas brez razloga.
Učinek na zdravje ni enak, prav tako pri soli ne. Industrijska, rafinirana – “bela sol” – ki se uporablja v industrijski hrani, kot so paštete, salame in druge predelane mesnine ter takšni in drugačni krekerji, palčke in čipsi – je tista, ki gre “na živce” našemu zdravju. Naravna sol – morska, kamena (himalajska) – v našem, lokalnem primeru pa je ni boljše kot je Sečoveljska (piranska) da hrani okus, užitek, veselje, minerale, … vse, kar nikakor ne moremo opisati kot nezdravo.
Za slane goveje, pardon, čokoladne piškote potrebujete: 225g naravnega arašidovega ali mandljevega masla, 1 veliko jajce, žlička pecilnega praška (vinski kamen ali soda bikarbona),
žlička morske soli in temne melase ali poljubna količina naravnega nekaloričnega sladila (Sukrin, na primer). 50 g temne čokolade s 85 % deležem kakava, še nekaj drobljenih mandljev ali arašidov in zrnc morske soli za povrh.
Priprava:
Premešajte izbrano maslo, jajce, prašek, sladilo in sol. Čokolado in oreščke nadrobite na koščke in dodajte v zmes. Piškotke oblikujte na peki papirju v poljubne oblike in pecite 15 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj. Na koncu potresite z grobo soljo (solni cvet, kot ideja).
Še več idej boste našli tukaj.