Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Aktualno > Zanimivosti | piše: Uredništvo | 7.6.2024
Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležujemo 7. junija, se je v okviru kampanje Safe2Eat 2024, odvil dogodek, kjer so se dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Mira Kos Skubic iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Jernej Ogrin, mag. inženir prehrane in vplivnež na področju uravnotežene prehrane, pogovarjali o ustreznem ravnanju z živili, varnosti hrane in njenem vplivu na javno zdravje, prehranskih potrebah in vlogi posameznika pri varnem ravnanju s hrano.
Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi (Foto: Miha Fras)
Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi (Foto: Miha Fras)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in njeni partnerji v državah članicah EU so na podlagi uspešne kampanje v preteklih letih začeli kampanjo Safe2Eat 2024. Slovenija v njej sodeluje že drugo leto. Kampanja osvetljuje področja: Kaj se skriva v naši hrani, pomen uravnotežene prehrane za zdravje ter varno ravnanje z živili.

Pričakujejo, da je trg varen

Dr. Urška Blaznik z NIJZ je na dogodku poudarila pomen sledljivosti v prehranski verigi v vsakem členu: »Sledljivost je v bistvu postopek, ki je z Evropsko živilsko zakonodajo uzakonjen že več kot 20 let. Govorimo o tem, kakšno pot hrana naredi od njive do naše mize in nam omogoča, da poznamo vsak korak, ki ga hrana po svoji poti naredi. Prehranska veriga pa je glede varnosti tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen,« ter še dodala, da je sledljivost ključna pri zagotavljanju varnega trga. »Sledljivost nam omogoča, da se v primeru ugotovljenih neskladnosti pri živilih zelo hitro ugotovi, v katerem delu prehranske verige je do morebitne napake prišlo. Tako se lahko o tem potrošnike čim prej obvešča, takšna hrana pa umakne s trga. Pričakujemo, da je trg varen.«

Dr. Mira Kos Skubic z UVHVVR je povedala, da certificirane proizvode pregledajo neodvisne institucije (certifikacijski organi). To v praksi pomeni, da so poleg notranjih kontrol, ki jih izvajajo nosilci živilske dejavnosti, in uradnega nadzora proizvodi še pod nadzorom neodvisnih institucij. Pri nadzoru certifikacijskih organov se v pridelavi oziroma proizvodnji spremlja izvajanje dodatnih zahtev, ki so predpisane s posebnimi predpisi ali standardi. Samo proizvod, pri katerem se ugotovi izpolnjevanje vseh predpisanih zahtev, pridobi certifikat in se lahko označuje z določenim logotipom.

Jernej Ogrin, mag. inženir prehrane in vplivnež na področju uravnotežene prehrane, je izpostavil svojo motivacijo za ustvarjanje informiranih vsebin na področju prehrane: »Potrošniki so zmedeni. Ne vedo, katerim prehranskim informacijam zaupati, ne vedo, čemu verjeti in posledično ne vedo kakšne prehranske izbire na koncu delajo sami zase. Zdelo se mi je, da smo potrebovali nek glas razuma, če lahko temu tako rečemo.« Ogrin poudarja tudi vlogo, ki jo imamo potrošniki pri zagotavljanju varnosti hrane: »Glavno, kar se tiče varnosti s strani potrošnika, je točno to – kaj sploh ta varnost pomeni, kakšno zaupanje imamo v varnost izdelke, ki so na polici. Ter končno, kako s hrano ravnati doma, da nismo mi tisti zadnji člen v verigi, ki poruši vse dobro opravljeno delo, ki so ga drugi naredili, da je hrana varno prišla do nas.«

Kampanja Safe2Eat v letošnjem letu poteka kar v 17 evropskih državah, drugič v Sloveniji, njen namen pa je izobraževanje o različnih vidikih varnosti hrane. Cilj kampanje #Safe2EatEU je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Svetovni dan varnosti hrane Varna hrana Hrana
Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.