Tega raje ne počnite!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 23.12.2013
So stvari, ki jih vsakodnevno počnemo, pa vendar bi bilo bolje, če jih ne bi. Ne počnite več tega, saj te navade vplivajo negativno na vaše zdravje. Preberite si, katere so.
Z nepravilnim umivanjem zob, lahko povelate obiske pri zobozdravniku. (foto: www.sxc.hu)
Z nepravilnim umivanjem zob, lahko povelate obiske pri zobozdravniku. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Umivanje zob takoj po jedi
Če je še do nedavnega veljalo, da je potrebno zobe ščetkati po vsaki jedi, pa sedaj profesor iz univerze Ceara svetuje, da počakate vsaj 30 minut, da slina nevtralizira kisline. Takoj po jedi lahko usta in zobe sperete z vodo, s ščetkanjem pa malce počakajte. Sploh, če ste jedli ali pili nekaj kislega, kot je sadni sok, sadje, vino. Če bi zobe ščetkali takoj, bi lahko poškodovali zobno sklenino.

Sušenje perila v stanovanju
Oprano perilo je na pogled čisto, vseeno pa vsebuje še polno detergentov, s katerimi ste ga oprali. Poleg tega pa s sušenjem perila v stanovanju dvigujete vlažnost v zraku, kar lahko povzroči nastanek glivic in plesni. Strokovnjaki so ugotovili, da če sušite perilo v prostorih, kjer bivate, imate za kar 25 odstotkov večjo možnost, da s tem tvegate razvoj bakterije, ki povzroča infekcijo pljuč in slabša odpornost organizma.

Ocvrta hrana in hladilnik
Ste vedeli, da pečen toast, čips, pomrit in ostala hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, vsebujejo tudi sladkor in aminokisline, ki se imenujejo asparagin. Pri visokih temperaturah, ko to hrano pečete ali cvrete, se ustvarja akrilamid, ki je povezan z nekaterimi vrstami raka. Še posebej zaskrbljujoča hrana sta čips in pomfirt ter podobni izdelki, ki se pred cvrtjem hranijo v hladilniku ali zamrzovalniku. Nizke temperature namreč pretvarjajo višek škroba v sladkor, s tem pa se povečuje tudi vsebnost rakotvornih snovi.
Strokovnjaki svetujejo, da se izogibate hrane, ki je zmrznjena in še taka toplotno obdelana s pečenjem ali cvrtjem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.