Teritorialna obramba mojega bivanja (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ob tem sem se dotaknila tudi Breussove knjižice in njegovih ugotovitev. Onkolog se je res potrudil z odgovorom in pomirjeno pripovedoval, kako je v takšnih primerih najmočnejše orožje proti bolezni močna in stabilna ’psiha’ in prepričanje v ozdravitev. Po njegovih besedah pomaga vse, v kar je človek prepričan. Dejal je, je zagovornik vseh vrst alternativnih zdravljenj in naravnih pripomočkov, le stradanje odsvetuje, saj je gotovo, da človek v takšnih trenutkih ne more delovati brez hrane, ker mu že bolezen pobere veliko energije, lakota pa ga izčrpa. Mogoče takšna metoda tudi komu uspe, ampak v večini primerov se stradanje ne obnese. Sam je celo zagovornik prehranjevanja po točkah, ko naj se vnos hrane vse do večerje zmanjševal (najobilnejši naj bi bil zajtrk), dopušča pa možnost ’G točke’, kar naj bi pomenilo greh. Kakor je povedal, je to tisto grešenje, ko se nekomu zahoče jesti tudi po t. i. 18. uri, ki naj bi bil najprimernejši čas za vnos zadnjega prehranskega obroka. Sama sem se vmes nekajkrat vprašala, kam vodi takšen pogovor in kaj sploh sledi, ko ga bova končala, ampak sem mirno poslušala in še kar radovedno spraševala, on pa mi je mirno odgovoril na vsako postavljeno vprašanje.

Onkolog je želel vedeti tudi za moje prehranjevalne in druge življenjske navade ter razvade. Čudil se je, da nisem kadilka, nisem uživalka velikih količin mesa, ampak jem več zelenjave in tudi sadje mi je ljubo. Na spraševalni lestvici je imel še kup drugih vprašanj, a njegovo začudenje se je vedno bolj stopnjevalo. Sredi pogovora je zaključil, da postavljam dosedanje izsledke glede raka na kocko, edino glede stresa sva se strinjala, da nisem bila zavita ravno v ’vato’, čeprav zase nikoli nisem mislila, da sem pod stresom. Po dobri uri  koristnega pogovora, ko sem bila s tem, kar mi je povedal, vidno zadovoljna, je odprl izvid in dejal, da je to njegova običajna praksa, najprej pogovor in potem pregled dokumentacije ter podaja mnenja o nadaljnjem zdravljenju. Tedaj mi je srce začelo močneje biti. Že takoj, ko se je zazrl v papir, je vzkliknil: „Kakšna teritorialna obramba!“ In nato spet: „Neverjetno, kakšna teritorialna obramba se je razvila v vašem telesu.“ Potem me je pogledal in izjavil, da takšne ’teritorialne obrambe’ ni videl še nikoli v svojem 40-letnem srečevanju z rakavimi bolniki. Od presenečenja sem komaj izustila, kaj naj to pomeni, saj nisem razumela, kaj želi povedati in kaj mi to prinaša. Dejal je, da je moj obrambni mehanizem začel delovat tako, da bi po vsej verjetnosti raka izluščil sam, edino tumor je bil težava, zato je bila potrebna operacija, ki je bila izredno uspešna, kakor so uspešni izvidi, saj je ostalo rakavo žarišče v sredici in se ni nikamor razširil.

Zaključil je, da ne potrebujem nobenega nadaljnjega zdravljenja, naj živim polno življenje, tako tudi ne potrebujem nobene terapije, saj mi bo telo samo povedalo, kaj lahko počnem in do kakšne mere se lahko obremenim. Želel pa je kopije mojih izvidov, da bodo, kot je še povedal, ko me je pospremil na hodnik ter nekaj besed spregovoril tudi s Fabijanom, služili kot šolski primer, kako je pri človeku vse mogoče.

Leto 2013 me je zaznamovalo z diagnozo rak. Preživela sem in se s hvaležnostjo zavezala Programu Svit, da postanem njegova ambasadorka ter s svojo zgodbo osveščam neodzivne v preventivni program raka na debelem črevesu in danki. Potrebovala pa sem tudi pisalno terapijo, da sem na tak način prestopila šok, ki sem ga iznenada doživela, ko sem se začela zavedati, da se mi izteka življenje. V minulem letu sem postala ambasadorka portala MojaLeta.si in pričela z objavami zgodb iz knjige Diagnoza, ko zastane dih. A sem se najprej posvetila pisanju knjige, ki sem jo javnosti predstavila minulo jesen. Knjiga Diagnoza, ko zastane dih, ima 13 poglavij. V njej so na poseben način zapisane zgodbe, ki sem jih doživljala v času bitke z rakom. Vsebini sem dodala moj pogled na življenje in moje videnje na mnoge stvari, ki se dogajajo v vsakdanu, tako sem vsakemu poglavju dodala t. i. nasvete in sporočila. V knjigi so zapisi mojih najbližjih, ko so spregovorili o tem, kaj so doživljali, ko so izvedeli, da imam raka, mojih prijateljic, objavljenih pa je tudi nekaj zgodb oseb, ki so se prav tako srečale z diagnozo rak. Knjiga je barvna in kot rdeča nit so v njej razpete fotografije mavric, ki so jih posneli različni fotografi.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR

Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca...

Izšla je majska revija Vzajemnost 2024

S staranjem so refleksi počasnejši, bolj smo okorni, tu...

Slovo od Mance Košir

Drugega maja 2024 je v 77. letu starosti po težki bolez...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.