Med kuhanjem se po vsem stanovanju širi tudi vonj. Ta je včasih prijeten, včasih pa malce manj, sploh, če pražimo čebulo ali pečemo morske jedi. Ti vonji se nikakor nočejo razdišati in lahko ostanejo v stanovanju še ure in ure potem, ko je posoda že zdavnaj pomita. Kako jih odpraviti?
Prvo pravilo je, da med kuhanjem jedi, ki za sabo puščajo neprijeten vonj, zapirate vrata sob po stanovanju. V kuhinji vključite kuhinjsko napo ali ventilacijo in malce odprite okno. Pomagalo bo tudi, če posodo pomivate sproti, tako preprečite vonjem, da bi dlje časa ostajali v kuhinji.
Za tiste trdovratnejše pa lahko uporabite naslednje trike:
Že med kuhanjem v lonček nalijte pol vode, pol kisa za vlaganje. Grejte na zmerni temperaturi ves čas kuhanja. Kis z vodo bo pobral vse neprijetne vonjave.
V lončku z vodo lahko počasi kuhate tudi olupke limone, pomaranče, z dodatkom nageljnovih žbic in cimeta. Prijeten vonj prežene neprijetne.
V lonček z vodo zamešajte tri žlice sode bikarbone in kuhajte ves čas pripravljanja jedi. Če pečete ribe ali pripravljate morsko hrano, ki ima zelo trdovraten vonj, kuhajte vodo s sodo bikarbono vse dokler kuhinja po kosilu ni pospravljena.
Ti enostavni in praktični nasveti vam bodo pomagali, da se končno znebite neprijetnih vonjev.