Vas zanima, kakšnega okusa je vaše ime?

Nekateri ljudje so sposobni okušati barvo in zvok. Pesmi in slike so zanje kulinarična izkušnja. Dobesedno. Pojav se imenuje sinestezija, znanost pa se ji intenzivno posveča šele v zadnjih letih. Nekateri kot vzrok navajajo genetiko, drugi sinestezijo razumejo kot normalni del razvoja možganov.
Pri sinesteziji gre najpogosteje za doživljanje besednih in numeričnih zvez (črk, številk, besed) v barvah ali pa za doživljanje glasbenih tonov v barvah. (foto: pixabay.com)
Pri sinesteziji gre najpogosteje za doživljanje besednih in numeričnih zvez (črk, številk, besed) v barvah ali pa za doživljanje glasbenih tonov v barvah. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Spomnim se, ko sem prvi slišala za sinestezijo. Bilo je na simpoziju o nevroplastičnosti možganov, fenomen pa so nam predstavili v obliki "case study" videa, v katerem je mlada Britanka razlagala, kako ima vsako ime drugačen okus, in da ima moje ime okus po breskvi. Od takrat je minilo nekaj let, nevrološki fenomen, za katerega je značilno prepletanje občutenj, čeprav impulz prihaja le iz enega čutila (v navedenem primeru sluha), pa postaja vse bolj raziskan in razumljen. Sinestezija ne velja za bolezen in je v odraslosti redka – ima jo en človek od 2000. Na splošno sinestezija velja za nekaj prijetnega in bogati življenje tistih, ki jim je dana.

Pri sinesteziji gre najpogosteje za doživljanje besednih in numeričnih zvez (črk, številk, besed) v barvah ali pa za doživljanje glasbenih tonov v barvah. Slednje je bolj pogosto pri ljudeh s absolutnim posluhom, kar je znanstvenike navedlo na razmišljanje, da je vzrok za sinestezijo genetski in povezan s spremembami, zaradi katerih se med možganskimi centri vzpostavijo neobičajne povezave. Če teorija drži, se sinestezija deduje po mamini strani.

Sinestezija se običajno pojavi v otroštvu in med odraščanjem izgine. Nekatere raziskave kažejo, da se vsi rodimo kot sinesteti, vendar to sposobnost kasneje (ker je ne potrebujemo) izgubimo. Po tej teoriji je sinestezija normalna stopnja v razvoju možganov, ki med odraščanjem izgine, saj povezave, ki jo omogočajo, postanejo neuporabne ter usahnejo. Zdi se smiselno: podatki namreč kažejo, da skoraj polovica otrok zvok glasbenih inštrumentov vidi kot barve.

Nov pogled na sinestezijo odpira dr. Amanda Tilot iz Inštituta Max Plant. V študijo, objavljeno v Frontiers in Human Neuroscience, je zajela tri družine, v katerih se sinestezija pojavlja skozi večgeneracj, in kontrolno skupino, v kateri se ne. Primerjala je DNK vseh sodelujočih in našla 37 genov, ki so bili v družinah s sinestezijo drugačni kot v družinah brez nje. Ampak, ko so jih primerjali med seboj, se je izkazalo, da gena, ki bil skupen vsem trem družinam s sinestezijo, ni. Ekipa se je zato osredotočila na biološke procese. Kaj bi lahko imele družine z dokazano sinestezijo skozi več generacij skupnega? Je mar drugačen njihov metabolizem? Ali procesi v njihovih telesih potekajo drugače? Izkazalo se je imajo nekaj skupnega. Vse tri družine povezuje nadpovprečna sposobnost njihovih možganov za ustvarjanje novih nevritov – izrastkov iz živčnih celic, ki prevajajo impulze (aksonogeneza).

Za konec: Če vas zanima, ali ste med tistimi, ki imajo sposobnost sinestezije tudi sami, preverite na tej povezavi: https://www.synesthete.org/

Viri:
Frontiers in Human Neuroscience
Journal of Biological Neurochemistry
Max Plant Institute

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.