Velikonočne dobrote: Pinca in pirhi

Kuharica Emilija Pavlič v prispevku razkriva svoj recept za ekološko pobarvane pirhe in velikonočno pecivo pinco. Preberite recepta in ju preizkusite tudi vi!
	Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: Freepik.com)
Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Barvanje pirhov na ekološki način
»Že od otroštva naprej v naši družini barvamo pirhe le v čebulnih olupkih.
Odkar nimam čebule iz domačih semen, barva olupkov ni več tako izrazita. Zato v vodo dodam kar precej kavnega nadomestka: frank, proja, divka ali knajp


Na jajček položite list detelje, regrata ali koromača, na gosto ovijte s sukancem, dajte v košček najlonske nogavice in tesno zavežite. Jajca kuhajte približno 10 minut, nato jih pustite v čebulnih olupkih še toliko časa, da se voda pohladi. Nato jih odvijte, posušite in namažite z oljčnim oljem ter postavite v hladilnik.
 
PREBERITE TUDI: Naredite sami: Preprost trik za čudovite pisane pirhe

Velikonočno pecivo - pinca
Na primorskem so v navadi le rahla peciva, brez krem in težkih nadevov.
Za veliko noč gospodinje spečejo pinco, ki jo naredijo in finega kvašenega testa, z veliko jajc in masla. Pecivo ima značilni vonj po janežu.

Potrebujete 1 kg moke, 20 dag sladkorja v prahu, žlička soli, približno 3 dl pasteriziranega mleka, 12 dag masla, 8 rumenjakov, 2 celi jajci, žlička soli, malo nasekljanega janeža, 3 vanilije, malo naribanega neškropljenega limoninega olupka; za kvasno omako: pol dl mlačnega mleka, 4 dag svežega kvasa; za premaz pekača: košček masla, za premaz pince: 1 jajce.

Moko in sladkor v prahu večkrat presejete, solite, zalijete s toplim mlekom, v katerem ste raztopili maslo. Premešajte, dodajte jajca, janež, vanilijo, limono in kvasno omako. Zamesite rahlo testo. Med vzhajanjem ga s kuhalnico ali s toplo dlanjo večkrat obrnete. Ker se testo med vzhajanjem gosti, na koncu dodate le toliko moke, da oblikujete štiri hlebčke. Položite jih na pekač, ki ste ga namazali z maslom in vsakega pokrijte z toplim loncem. Ko so do polovice vzhajani, jih s škarjami trikrat do dna uščipnete od sredine navzven in postavite v hladno pečico. Pečete približno 20 minut pri 170 oC. Ko pince malo porumenijo, jih premažete s stepenim jajcem in pečete še približno 20 minut.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Štafeta semen 2024 – povabilo k sodelovanju

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija –...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.