Temna čokolada preprečuje demenco
Italijanski strokovnjaki iz univerze L'Aquila so ugotovili, da lahko vsakodnevno uživanje nekaj koščkov temne čokolade preprečuje demenco. Kakav, ki je ena glavnih sestavin čokolade, pomaga izboljševati blage kognitivne motnje, kot je izguba spomina, ki lahko pomeni enega od prvih znakov demence oziroma alzheimerjeve bolezni.
Študija, ki so jo opravili, je zajemala 90 ljudi, starejših od 70 let. Razdelili so jih v tri skupine. Prva je vsak dan jedla čokolado, druga redkeje in tretja je ni uživala. Prostovoljci med raziskavo niso smeli uživati ostalih živil, ki prav tako vsebujejo veliko flavanolov.
Osem tednov kasneje so strokovnjaki ugotovili, da imajo prostovoljci iz skupine, ki je redno uživala temno čokolado, veliko boljše kognitivne rezultate, veliko bolje so opravili teste, s katerimi so preizkušali njihov spomin; od tistih, ki je niso jedli.
Kakavovi flavonoli preprečujejo nastanek demence, saj delujejo neposredno na možganske funkcije, ščitijo nevrone, izboljšujejo presnovo ter njihovo interakcijo z molekularno strukturo, odgovorno za spomin.
Okrevanje po možganski kapi
Temna čokolada pa je priporočljiva tudi, če vas je doletela možganska kap. V eni novejših ameriških študij so namreč ugotovili, da lahko redno uživanje dnevnega odmerka temne čokolade pomaga zmanjšati poškodbe možganov po možganski kapi.
Spojina, imenovana epikatehin, ki jo vsebuje tudi temna čokolada, ščiti možganske celice in jih pomaga obnavljati ter krepi celične signale, ki živčne celice ščitijo pred poškodbami.
Ščiti pred boleznimi srca
Ameriški strokovnjaki iz univerze San Diego, so dokazali, da temna čokolada ščiti in krepi srce. Uživanje dnevnega odmerka temne čokolade lahko pomaga pri zniževanju sladkorja v krvi in preprečuje povišanje nevarnega holesterola.
Strokovnjaki menijo, da so za zdravilne učinke čokolade v prvi vrsti odgovorni flavanoli, močni antioksidanti , ki delujejo protivnetno.
Strokovnjaki so svojo študijo potrdili na prostovoljcih, ki so 15 dni zaporedoma jedli temno čokolado ali navadno – belo čokolado. Tisti, ki so uživali temno, so imeli pri ponovnem testiranju nižjo raven sladkorja v krvi, prav tako so imeli normalno raven holesterola.
Strokovnjaki so dokazali, da temna čokolada deluje ugodno na srce in pomaga pri ohranjanju zdravja, saj zmanjšuje možnost za nastanek bolezni srca in ožilja.