Zelo je zdrav, a ga ne jeste pravilno!

V prispevku boste našli odgovor, kako je potrebno pravilno pripraviti in jesti česen, da iz njega dobite zdravilne snovi, ki jih ima. Ali ste vedeli, da ga že vse življenje pripravljate in jeste napačno?
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar pri kuhanju uporabljate česen, ga najbrž sesekljate in popražite na olju. Ampak, takšen način ni pravilen. Če sesekljan česen takoj stresete na vroče olje, preprečite, da bi se iz njega pričel izločati alicin, to je zelo zdravilna snov, ki jo vsebuje. A prav alicin je glavna snov, zaradi katere je česen tako zelo zdravilen.

Zakaj je takšen način priprave česna napačen?
Encim, s pomočjo katerega se iz česna sprošča alicin, se ne more aktivirati, če česen takoj toplotno obdelate ali, če ga takoj pojeste. S tem, ko sesekljan česen takoj toplotno obdelate ali takoj uporabite in pojeste, se alicin uniči. Dovolj je že, če česen pražite eno minuto.

Kako pravilno uporabljati česen?
Če želite česen uporabljati pravilno, iz njega potegniti vse zdravilnosti, potem naredite sledeče. Česen olupite, sesekljajte in počakajte deset minut. V tem času se prične sproščati alicin. Ta bo ostal tudi potem, ko boste česen na hitro prepražili ali surovega dodali jedem.

Strokovnjaki dodajajo še, da je boljši način, če česen zmečkate, kakor, da ga sesekljate z nožičem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri ...

Znati biti sam

Kdor se tega že kot mlad nauči in zna samoto tudi cenit...

Kako ublažiti krčne žile z eteričnimi olji?

Kronično vensko popuščanje ali krčne žile, med katere s...

2 naravna trika, ki odpravita utrujenost in polepšata videz obraza

Imate tudi vi pogosto težave z rdečimi in utrujenimi oč...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Super trik, ki takoj očisti vsako pečico!

Nasvet je postal pravi internetni hit, vsi svojo pečico...

To je metoda, ki v nekaj minutah zares odmaši nos in sinuse!

Verjeli ali ne, ko boste prebrali prispevek, boste znal...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

Rastlina, ki zdravi tudi kurja očesa in žulje

Kurja očesa so zelo neprijetna nevšečnost, ki doleti mn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.