Zgodba ob kuhinjski mizi: Piškot

Ste se tudi vi ujeli v razmišljanje, da boste zares srečni takrat, ko ... boste imeli to, kar za vas predstavlja piškot? Včasih nas mora obiskati težka bolezen, da spregledamo.
Vsak trenutek je popoln, četudi nimamo ali nismo to, kar bi želeli imeti in biti. (Foto: Freepik.com)
Vsak trenutek je popoln, četudi nimamo ali nismo to, kar bi želeli imeti in biti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tokrat z vami z veseljem delimo navdihujočo in zdravilno zgodbo iz knjige Rachel Naomi Remen Zgodbe ob kuhinjski mizi z naslovom Piškot.

 

Kaj so zdravilne zgodbe?

"Z resničnimi zgodbami se dotika prostora Milosti - tistega odmeva večnosti v nas, ki zaokroži konce in začetke, rojstvo in smrt v eno samo polje možnosti, kjer zaslutiš objem Ljubezni. Rachel lahkotno stopa v ta srčni prostor vsakega izmed nas in kot kapljica padajoč na gladino nežno prebuja pozabljene temelje odpuščanja, sočutja in povezanosti z vsem življenjem," v spremni besedi k slovenski izdaji zgodbe ob kuhinjski mizi opisuje Barbara Hrovatin.

 

Zdravilna zgodba Piškot

Neki moj pacient, uspešen poslovnež, pravi, da je pred rakom zapadel v depresijo, če stvari niso potekale po njegovi volji. Sreča je pomenila "imeti piškot". Če si imel piškot, je bilo vse v redu. Če ga nisi imel, življenje ni bilo vredno počenega groša. Na žalost se je piškot nenehno spreminjal. Nekaj časa je bil denar, včasih oblast, včasih seks. Kdaj drugič je bil nov avto, velika kupčija, najuglednejši naslov.

Poldrugo leto po odkritju raka na prostati skrušeno maje z glavo. "Kakor da bi se prenehal učiti, kako naj živim, brž ko sem prerasel otroštvo. Ko dam sinu piškot, je srečen. Če mu ga vzamem ali se zdrobi, je nesrečen. Vendar ima komaj dve leti in pol, jaz pa triinštirideset.

Koliko časa sem potreboval za spoznanje, da me piškot nikoli ne bo dolgoročno osrečil! V trenutku, ko ga dobiš, se začne drobiti ali pa te začne skrbeti, da se bo zdrobil ali da ti ga bo kdo vzel. Veliko stvarem se je treba odpovedati, veste, da bi pazili na piškot, da bi ga narahlo držali in se ne bi zdrobil ali da vam ga ne bi kdo vzel. Zgodi se celo, da ne najdete priložnosti, da bi ga pojedli, ker se tako zagnano trudite, da ga ne bi zgubili. V življenju ne gre za to, da bi imeli piškot."

Moj pacient se zasmeje in pravi, da ga je rak spremenil. Prvič v življenju je srečen. Ne glede na to, ali njegov posel cveti ali ne, ne glede na to, ali pri golfu zmaga ali zgubi.

"Pred dvema letoma me je rak vprašal: Prav, kaj je pomembno? Kaj je v resnici pomembno? No, življenje je pomembno. Življenje. Življenje, ne glede na to, kako ga moreš živeti. Življenje s piškotom, življenje brez piškota. Sreča nima prav nič opraviti s piškotom, opraviti ima s tem, da si živ. Kdo si je poprej vzel čas?"

Zamišljeno obmolkne.

"Presneto, pa saj je življenje piškot."

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

Intervju s kineziologinjo: "Neaktivnost lahko vodi tudi v osamljenost in depresijo."

Dolgotrajno neaktivno življenje ima več uničujočih posl...

Kako sprejeti in negovati svoje starajoče se telo?

Te lepotne rituale bi morala poznati vsaka ženska, saj ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.