Živila, ki bi jih morali nujno oprati, pa jih ne!

Mnogo je živil, ki jih pojemo, brez, da bi jih očistili pod vodo. A, to ni prav.
Tudi suho sadje je potrebno oprati, preden ga zaužijemo. (foto: freeimages.com)
Tudi suho sadje je potrebno oprati, preden ga zaužijemo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava, ki ju jemo skupaj z olupki, potrebujeta dobro čiščenje. Četudi je živilo na prvi pogled čisto, ga je treba dobro oprati pod tekočo vodo. Še posebej, če je to živilo kupljeno v trgovini, mnogokrat je prekrito s plastjo kemikalij, ki ohranjajo svežino. V takih primerih je živilo dobro očistiti tudi s čisto gobico za pomivanje posode.

Živila iz konzerve
Fižol, koruza, čičerika, grah in podobna živila, je potrebno dobro sprati pod vodo, preden jih uživamo.

Suha živila
Riž, testenine, leča, kaša … tudi ta živila dobro sperite pod vročo vodo, preden jih boste kuhali. Tako boste odstranili mnogo nečistoče.

Oreščki
Nihče ne pere oreščke, a bi bilo to potrebno. Celo namakati bi jih morali v vodi, preden jih uživamo. Z namakanjem odstranimo snovi, ki otežujejo prebavo, a res je, da oreščki s tem nekoliko spremenijo okus in niso več tako polni. Zato jih, preden jih boste jedli, vsaj sperite pod vročo vodo.

Suho sadje
Tudi suho sadje bi morali čez noč namakati v vodi. Še posebej tisto, ki vsebuje žveplo, ki podaljšuje rok trajanja. Takšno vodo bi morali zjutraj odliti, sadje pa sprati pod tekočo vodo, preden bi ga uživali. Domače suho sadje pa čez noč namočite v vodi, zjutraj pa lahko tudi to vodo popijete.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.