Žulji: Jih lahko predremo ali raje ne?

Najbrž ste tudi vi že kdaj dobili žulj. Majhen in pekoč mehurček je lahko zelo neprijeten in boleč. Je prav, da ga predremo ali je bolje, da pustimo, da se osuši sam? Preberite!
Preozka in neudobna obutev je včasih kriva za nastanek žuljev. (foto: Freepik.com)
Preozka in neudobna obutev je včasih kriva za nastanek žuljev. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žulj je oteklina, ki najpogosteje nastane zaradi trenja ali opekline na koži. Največkrat so žulji majhni in se hitro zacelijo sami, včasih pa so večji in boleči. V vsakem primeru pa moramo vedeti, kako pravilno ukrepati, da ne pride do večjih težav ali celo do poslabšanja.

Kako zdraviti in negovati žulj?

Žulj, ki ne poči
Če je žulj manjši, ga nikar ne prebadajte. Nežno umijte področje z blagim milom, nežno obrišite in nato dodajte nekaj dezinfekcijskega razpršila. Če je le mogoče, žulj pustite na zraku, ne polagajte čezenj gaze ali obliža. Zrak ga bo najhitreje posušil in pozdravil.

Če je žulj na stopalu ali med prsti, potem lahko dodate nekaj otroškega pudra, da se bo hitreje posušil, če vas moti, pa ga lahko zaščitite tudi s silikonskim obližem.

Žulj, ki poči
Če je žulj počil sam od sebe, potem ga umijte z blagim milom in dobro osušite nikar ne trgajte poškodovane kožice, ta je pomembna zaščita in preprečuje bakterijam vstop v rano. Mesto žulja lahko namažete z antibiotičnim mazilom. Če je počen žulj na motečem mestu, ga prekrijte s čisto gazo ali obližem za žulj. Čim več pa naj bo tudi na zraku, da se bo hitreje zacelil.

PREBERITE TUDI: Naravno in kvalitetno olje za sončenje po receptu naših babic

Žulj, ki ga je potrebno predreti
Včasih je žulj večji in na mestih, kjer zelo moti. Takšen žulj lahko predrete, a pri tem morate biti zelo pazljivi in se ravnati po navodilih.
Najprej dobro očistite področje, kjer je žulj. Iglo dezinficirajte z alkoholom. Na robu mehurja predrite žulj, nato pa nanj položite sterilno gazo in nežno popivnajte tekočino. Kožice, ki je ostala od žulja, nikar ne odstranjujte, saj je naravna zaščita in pomaga, da se bo prizadeto mesto hitreje celilo. Ko je žulj suh, ga nežno namažite z antibiotičnim mazilom. Področje nato prekrijte s sterilno gazo ali obližem za žulje.

Dobro je vedeti tudi to!
Obliž ali gazo menjajte vsak dan.

Če opazite znake infekcije, kot so gnoj, vročica na mestu žulja, bolečine, otekle limfne žleze, otekline, potem takoj obiščite zdravnika.

Naravna pomoč za nego žulja
Žulj lahko zdravite tudi z naravnimi živili.

Pretlačite strok svežega česna in ga zvečer položite na žulj. Nato dajte čez gazo in povijte. Zjutraj odstranite in sperite. Ponavljajte, dokler se žulj ne zaceli.

PREBERITE TUDI: Domači pripravki proti nadležnemu prhljaju (nasveti ambasadorke Jožice)

Tudi sliva naj bi pomagala. Razpolovite svežo slivo, položite jo na žulj in pustite delovati pol ure. Ponavljajte.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.