Je kuhano kislo zelje res nezdravo?

27.11.2013
Že 50 let je moja najljubša jed pozimi kuhano kislo zelje. Sedaj pa sem prebrala, da naj bi jedli le surovo zelje, kuhano naj ne bi bilo zdravo. Kaj je res kaj na tem? Hvala za pojasnilo. Marica Vehar
Pozdravljeni!

Resda je surovo kislo zelje bolj zdravo, saj se pri kuhanju, na višjih temperaturah uničijo določena hranila (vitamin C, določene bakterije odgovorne za fermentacijo …) vendar to še ne pomeni, da je kuhano zelje nezdravo. Ravno zaradi neodpornosti določenih vitaminov na vročino se priporoča toplotna obdelava zelenjave čim krajši čas.

Seveda je tudi odvisno od načina priprave. Medtem ko kuhano zelje samo po sebi še zdaleč ni nezdravo, zna pa biti nezdrava jed v končni fazi, če ste mu dodali ocvirke in svinjsko mast, šunko, pečenico, prekajeno svinjino, ipd., za katere vemo, da so nezdravi.

Lep pozdrav,
Petra Derenčini,
svetovalka za zdravo prehrano
Deli s prijatelji: Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google+

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.