Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. Najboljši je pripravljen iz sveže kuhane čičerike, namesto iz konzervirane. Nekateri prisegajo, da stročnice, med njimi tudi čičerika, izredno dobro vplivajo na možgane in koncentracijo.
Humus, namaz iz čičerike (foto: OblizniPrste.si)
Humus, namaz iz čičerike (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Humus je odličen, zdrav in okusen namaz iz čičerike. V arabščini humus pomeni čičerika. Preprosto. Tako kot namaz sam. Na Bližnjem vzhodu ga običajno izdatno prelijejo z olivnim oljem, poleg pa postrežejo pita kruh in zelene olive. Nemalokrat vam ga bodo postregli kot prilogo k falaflu. Pri nas ga največkrat uporabljamo kot namaz. Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. Najboljši je pripravljen iz sveže kuhane čičerike, namesto iz konzervirane. Nekateri prisegajo, da stročnice, med njimi tudi čičerika, izredno dobro vplivajo na možgane in koncentracijo.

Za namaz potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 2 lovorova lista, 125 g svetlega tahinija, 1 čajna žlička mletega kumina (rimske kumine), 1 čajna žlička česna v granulah, 1 čajna žlička soli, 2 jedilni žlici limoninega soka, 1 jedilna žlica olivnega olja, 2 – 2,5 dl vode, ščep mlete sladke rdeče paprike (za okras).
 
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Suho čičeriko namakamo vsaj 12 ur (idealno je 24 ur). Vmes vodo večkrat zamenjamo. Naslednji dan vodo odlijemo in čičeriko dobro sperimo. Damo jo v kozico, prelijemo s toliko vode, da je čičerika pokrita, in dodamo lovorjev list. Ne solimo!

Tik preden čičerika zavre, z žlico odstranimo čim več pene. Čičeriko kuhamo 1 uro, da se lepo zmehča. Kuhani čičeriki odlijemo vodo in jo takoj damo v sekljalnik. Dodamo vse ostale sestavine. Na začetku dodamo le 1,5 dl vode.

Ostalo vodo dodajamo postopoma med miksanjem (po potrebi), da dobimo lepo, gladko konsistenco namaza.

Preden humus postrežemo, ga okrasimo s ščepom sladke rdeče paprike.

Poleg postrežemo zelene olive in/ali vloženo zelenjavo.


Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.