Imate samo en kvas? Z njim lahko spečete neomejeno količino kruha

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 8.3.2025
Imate tudi vi doma samo en kvas? Vseeno je, katerega, lahko je sveži ali suhi iz njega lahko naredite toliko kvasa, kolikor želite.
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept je povsem preprost in podoben tistemu, ki so ga uporabljale naše babice.

S kvasom, ki ga imate, pripravite kvašeno testo. Ko bo testo dovolj vzhajalo, ko bo pripravljeno za peko, vzemite stran za eno pest testa. Tega shranite v skodelico ali na krožnik in postavite v hladen in temen prostor. Tam ga lahko pustite, da se posuši, lahko pa iz njega pripravite vzhajano testo že naslednjega dne. Če ga boste uporabili naslednjega dne, bo kvas še svež, če ga boste uporabili, bo kvas suh. Tako prvi kot drugi način pa sta primerna za pripravo kvašenega testa.

Kvas, ki ga boste uporabili, zvečer nadrobite v lonček, dolijte toplo mleko ali vodo in dodajte žličko sladkorja in žličko moke, da se kvasovke hitreje množijo. Ko bo kvasec vzhajal, zamesite z njim novo testo. Od pripravljenega testa spet vzemite delček stran in shranite za nadaljnjo uporabo. Na tak način si lahko pripravite suhi kvas na zalogo, svežega pa uporabljate sproti.

Dokler imate doma kvasovke, lahko pečete kruh in ostalo kvašeno pecivo.

Preberite tudi: Recept za najbolj okusen doma pečen kruh

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Napitek iz ingverja: Zdravi celo telo!

Če imate radi ingver že zaradi njegovih številnih zdrav...

Izdelajte naravni mehčalec za perilo

Mehčalec za perilo lahko naredite sami in to iz popolno...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Učinkovit nasvet, ki odpravi podočnjake, zgladi gubice in navlaži kožo

Poskrbite za svoj obraz z naravno masko. Zelo enostavna...

Samo ta organ okrepite in razstrupite, pa bodo bolezni izginile!

Če so vaše ledvice zdrave, če delujejo dobro, potem je ...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Praznično obdarovanje: Podarite čas, ne denarja!

December je zaživel. V otroških glavah je polno želja, ...

Naredite sami: Šampon za lase

Sami lahko naredite zelo učinkovit šampon za lase, ki j...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Pomivalni stroj: Vzroki, zaradi katerih posoda ni dobro pomita

Vzrokov, da pomivalni stroj ne pomije dobro posode, je ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.