Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega, da “gredo strupi ven iz telesa”, ampak je znak neustrezne prehranjenosti v času “detox diete,” opisuje Mario Sambolec, nutricionist, trener, predavatelj in ustanovitelj Feelgood podjetja.
Mario Sambolec, nutricionist, predavatelj in trener. (Foto: osebni arhiv)
Mario Sambolec, nutricionist, predavatelj in trener. (Foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ker je pomlad že skoraj tukaj, in se mnogi v tem času lotijo raztrupljanja telesa in hujšanja, smo informacije o tem, kaj je zdravo razstrupljanje in kaj ne, kako se ga lotiti itn. poiskali pri dolgoletnemu prehranskemu strokovnjaku. Odgovoril je na pomembna vprašanja o razstrupljanju.

Pomlad je pred vrati in mnogi strokovnjaki pravijo, da je to najboljši čas za razstrupljanje telesa. Ali to drži tudi po vašem mnenju in izkušnjah?

Da je pomlad najboljši čas za razstrupljanje telesa, resda pravijo mnogi, vendar ne mnogi prehranski strokovnjaki. Nekako tako kot vedno večja množica pravi, da je Zemlja kaj drugega kot okrogla, ampak med njimi najbrž ne bi našli strokovnjakov s področja astronomije.

Pri razstrupljanju, kot na žalost tudi pri mnogih drugih prehranskih temah, prevladujejo informacije, ki so po meri prodajno-oglaševalskih in ideoloških interesov, ki pa so povsem mimo ugotovitev znanosti. Razstrupljanje (detox, ang.) je tako postalo nadpomenka za široko kategorijo pristopov in prehranskih dopolnil, s katerimi naj bi svoje telo “očistili” toksinov ter drugih domnevno škodljivih snovi. Slednji naj bi se “nabrali” kot posledica življenja v urbanem okolju, uživanja nehranljive in neekološke prehrane, stresa in drugih ohlapno definiranih razlogov. Najbrž se zato detox še posebej izrazito oglašuje spomladi - po zimsko-novoletnem obdobju - kot način kako “razstrupiti” našo slabo vest po epizodah prenajedanja, lenarjenja in obilnejšega uživanja alkohola.

Foto: Freepik.com

Čeprav ne gre v resnici za nič drugega, kot glorificirano in marketinško privlačno predstavljeno shujševalno dieto. Morebitna in povečini kratkotrajna izguba maščobe - kot posledica zmanjšanja energijskega vnosa v obdobju “razstrupljanja” - je tisto, kar privede do ugodnih vplivov na različne pokazatelje boljšega zdravja ter počutja. Ne posebne sestavine v izdelkih, bolj “čista” jetra ali opevane “čarovnije” posta.

PREBERITE TUDI: Intervju: „Nobenega maratona in nobenih strogih diet“

Kako pa je z različnimi tinkturami, sokovi in podobnimi pripravki – nam res lahko koristijo, razstrupijo, če ob tem na našem krožniku znajdejo živila in hrana (običjano nezdrava), ki jo tudi sicer jemo?

Obstajajo številni protokoli, po katerih se tovrstno “kavzi” razstrupljanje oglašuje - od postenja s sokovi, uporabe določenih prehranskih dopolnil, tinktur, zelišč ali ekstraktov raznih rastlin, do čiščenja debelega črevesja, hidroterapije in intenzivnega savnanja. Raziskave kažejo, da je hujšanje (izguba odvečne maščobe) v bistvu edina občutna korist, ki jo je moč zaslediti v primeru tovrstnih pristopov (Klein, et. al., 2014). Uporaba določenih dopolnil (npr. zeolita) in praks (npr. pitje tople vode z limono zjutraj na tešče) nima posebnih razstrupljevalnih koristi - vzok za te so, ponovno poudarjam, znižan vnos energije (kalorij) v primerjav s prej in druge pozitivne spremembe življenjskega sloga (gibanje, spanje, …), ki detox protokole po pravilu spremljajo.

Kaj pravzaprav sploh je razstrupljanje telesa in kako se ga pravilno lotiti? Pogosto lahko zasledimo tudi različne prispevke o razstrupljanju jeter, ledvic. Ali res lahko razstrupimo le en organ in bo naše telo prečiščeno?

Razstrupljanje v našem telesu poteka kot konstanten proces na nivoju več organov in poti, primarno v jetrih, z namenom preprečevanja vstopa, nevtralizacije in izločitve različnih snovi - od okoljskih toksinov in presnovkov, do težkih kovin in zdravil. Postopek razstrupljanja v jetrih lahko za namen lažjega razumevanja laično razdelimo v dve fazi:

  • V prvi fazi se s pomočjo posebnih encimov (iz naddružine citokromov P450) “nevtralizira” snovi, kot so kofein, alkohol, steroidni hormoni, farmacevtiki, idr.
  • Ker so stranski produkti prve faze razstrupljanja lahko še vedno nevarni, če se nabirajo in zastajajo v jetrih, je tu še druga faza, znana tudi kot konjugacijska faza, po kateri se te iz telesa dokončno izloči.

Da bi ti, kot tudi drugi procesi telesu lastnega razstrupljanja potekali nemoteno in učinkovito, je na naslovu prehrane potrebno zagotoviti okolje primerne prehranjenosti, tako iz vidika energijskega vnosa kot potrebnih hranil.

Foto: Freepik.com

Tega razne detox limanice ne naslavljajo. Če kaj, potem nas uporaba kvazi razstrupljevalnih praks kvečjemu oddaljuje od doseganja primernega prehranskega statusa. Slednji je najlažje dosegljiv tistim, ki:

  • Iz prehrane ne izključujejo večjih skupin živil (ali ustrezno nadomeščajo ključna hranila, katerih vnos so s prehranskimi omejitvami bistveno zmanjšali).
  • V prehrano dosledno vključujejo dovolj beljakovinskih in polnovrednih rastlinskih živil (zelenjava, sadje, gomolji, stročnice in žita), ki so pomemben vir hranil ter različnih zdravju koristnih snovi (fitokemikalij).
  • Poskrbijo za pravočasno prepoznavanje prehranskih pomanjkanj (omega-3, vitamin D, železo, …) in naslavljanje teh s potrebnimi prilagoditvami prehrane.

Kdaj je, torej razstrupljanje koristno za nas?

Na podlagi vsega, kar ste slišali do sedaj, lahko že sami zaključite, da razstrupljanje jeter z nekimi dopolnili in protokoli ni posebej koristno za nas, še manj pa je “odgovorno” oz “nujno za zdravje” kot se zavajajoče oglašuje.

Razstrupljanje je za nas koristno le, če ga vzamemo kot neke vrste prelomno odločitev, da pričnemo bolje skrbeti za svoje zdravje - življenje obogatimo z več gibanja in vadbe za moč, več zelenjave, sadja in polnovrednih živil - se tako spravimo boljšo formo ter “razstrupimo” kakšnega odvečnega kilograma.

Foto: Freepik.com

Kdaj pa razstrupljanje ni koristno in se odsvetuje?

Večina pristopov razstrupljanja in tudi postenja je pomanjkljivih z beljakovinami, kar pospešuje izgubo mišične mase. To je še posebno velik problem za osebe z kroničnimi boleznimi, kot je rak, saj izguba mišične mase v takšnem stanju le poveča verjetnost za slabši zdravstveni izid. Zato so prehranski pristopi, ki se oglašujejo z neverjetnimi zdravstvenimi koristmi - da lahko z njimi na primer "izstradamo raka" - ena velika past, pred katero moram posvariti. V takšnih primerih je bolj razumno, namesto v čarovnije, investirati v prilagoditev prehrane, da bi ta vsebovala dovolj energije in ključnih hranil v podporo zdravljenju.

Slabo počutje na detoxu največkrat ni posledica tega, ker “gredo strupi ven iz telesa”, ampak neustrezne prehranjenosti v času detox diete. Poleg posledic pretirane energijske restrikcije in pomanjkanja določenih hranil, je detox lahko nevaren tudi na račun drugih dejavnikov:

Določeni detox pristopi se oglašujejo za zdravljenje specifičnih bolezni, kar je ne samo nevarna, temveč tudi skrajno podla praksa, ki lahko nosi trajne posledice.

Nekateri detox programi zajemajo uporabo odvajal, kar se lahko kaže v negativnih učinkih na črevesno zdravje (driska, bolečine v želodcu) in dehidraciji.

Postopki čiščenja debelega črevesja imajo lahko hujše posledice, še posebej za posameznike, ki niso vešči uporabe teh postopkov in/ali imajo zgodovino gastrointestinalnih težav, težav s hemoroidi, ledvicami ter srcem.

PREBERITE TUDI: Urban Praprotnik: "V zrelih letih postaja gibanje iz leta v leto celo bolj pomembno"

Uživanje večjih količin tekočine, brez hrane, kot je to pogosto pri “postenju” s sadno-zelenjavnimi sokovi, lahko privede do posledic elektrolitskega neravnovesja.

Nekateri se razstrupljanja lotijo, kar sami. Se npr. sami doma, morda celo brez predhodnih izkušenj, postijo, ali se poslužujejo drugih načinov razstrupljanja organizma. Pri tem bi vas želela vprašati, kako izgleda nepravilno razstrupljanje? Katere načine, metode razstrupljanja bi ocenili kot škodljive, neprimerne ...?

Opisani niso načini razstrupljanja organizma, ampak matranja organizma. Iz tega vidika so še posebej problematične tiste metode, ki so najbolj neprilagojene (stanju, potrebam in življenjskemu slogu posameznika) in obsežne (v smislu omejitev). Saj veste, mislim na tiste impulzivne in iz realnosti iztrgane predstave o tem, kako bomo s kratkoročno epizodo ekstremnega odrekanja “popravili” mesece, morda leta povsem nestrukturirane prehrane, kjer se prehranjujemo “na avtopilotu”, torej kot se nam zdi, brez objektivnega uvida kaj to za nas zares pomeni.

Foto: Freepik.com

Če že se lotimo sami razstrupljanja, brez vodstva strokovnjaka, kaj svetujete, kako naj to izgleda? Kaj je pomembno, da vemo tudi preden se odločimo zanj (zdravstveno stanje, nabiranje znanja itn.)?

Če povzamemo, rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti. Razstrupljanje v bistvu pomeni izgubiti odvečno maščobo, gibati se in urediti prehrano tako, da nam omogoča dosegati lastne potrebe po energiji ter za zdravje ključnih hranilih. S tem bomo podprli delovanje organov (jeter), katerih naloga je samostojno skrbeti za razstrupljanje našega telesa.

PREBERITE TUDI: "Če sta glede vzgoje v konfliktu starš in stari starš, je zadeva preprosta – odloča volja starša!"

Iz te perspektive bo torej najbolj razumna in resnično odgovorna odločitev usmeriti svojo pozornost na temeljna tri področja našega zdravja:

  • Dosegati priporočila po telesni dejavnosti: vadba za moč dvakrat tedensko, kak sprehod dnevno kot del osnovne gibalne higiene in dodatno še enota ali dve vadbe za vzdržljivost (skok na bližnji hrib, badminton s prijatelji ipd.).
  • V svojo prehrano vnesti ustrezno strukturo in s tem uokviriti obdobja kdaj je čas za jesti in kdaj ne, namesto tega, da je hrana ves čas opcija, če ne drugače pa v obliki brezveznega grizljanja. Obroke graditi na temelju beljakovinskih živil, ki jim dodamo obilje poljubne zelenjave in/ali sadja, škrobno prilogo glede na cilj in energijske potrebe, vse skupaj pa zaokrožimo z manjšo količino maščob iz pretežno rastlinskih, t.j. nenasičenih virov.
  • Prioretizirati dober spanec. To pomeni urediti spalno okolje in večerno rutino, da bi v povprečju dosegali 7-8 ur kvalitetnega spanca, četudi s pomočjo kakšnega dremeža čez dan.

Mario Sambolec je ustanovitelj podjetja Feelgood, nutricionist MNU, PN1, ACA, trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije. Na svojem področju deluje že več kot 15 let. V tem času je sodeloval s številnimi posamezniki in podjetji. Več o njem in njegovem delu lahko najdete TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Razstrupljanje Detox Hujšanje Prehrana
Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.