Intervju: „Nobenega maratona in nobenih strogih diet“

Tokrat smo pod drobnogled vzeli hormonska neravnovesja. S priznano učiteljico hormonske joge, učiteljico hatha joge, mojstrico qigonga in avtorico knjižne uspešnice Hormonska joga, ki že več kot deset let poučuje hormonsko jogo Alenko Košorok Humar, smo raziskali, kako nam pri menopavzi in drugih hormonskih neprijetnostih lahko pomaga prav hormonska joga.
Alenka Košorok Humar, priznana učiteljica hormonske joge, učiteljica hatha joge, mojstrica qigonga in avtorica knjižne uspešnice Hormonska joga. (Foto: osebni arhiv)
Alenka Košorok Humar, priznana učiteljica hormonske joge, učiteljica hatha joge, mojstrica qigonga in avtorica knjižne uspešnice Hormonska joga. (Foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ga. Alenka, prosim razložite nam, kaj je hormonska joga?

Hormonska joga na povsem naravni način v posebej iniciiranih položajih (vaje v glavnem vse temeljijo na hathi jogi) s pomočjo posebnega ognjenega diha - bastrika diha in tibetanske energetske tehnike, aktivira in uravnovesi naše žleze z notranjim izločanjem in s tem ohranja optimalno raven hormonov v našem organizmu. Gre za aktivno samo-terapijo, brez vnosov identičnih ali bioidentičnih hormonov. Je učinkovita alternativa za vse vrste ženskih (pa tudi moških) težav v srednjih in starejših letih, je pa odlična pomoč tudi mlajšim ženskam z določenimi hormonskimi težavami kot so PMS, policistični jajčniki, neredna menstruacija, prezgodnjo menopavzo, težave s ščitnico, škodljivim stresom in podobno. Uspešno pomaga tudi pri težavah z zanositvijo. Hormonska joga temelji na hatha jogi. Velik poudarek je na dihanju in dihalnih tehnikah, kroženju energije, vizualizaciji in jogi nidri.

Zakaj ste si vi odločili za prakso hormonske joge? Ste imeli kakšne težave na tem področju?

Hormonsko jogo prakticiram sama že petnajst let. Zanjo sem se odločila, ker sem imela predmenstrualne težave in sem jih želela odpraviti na naraven način (nočna oblivanja, suhost sluznice, nihanja razpoloženja). Brala sem intervju z Dinah Rodrigues v nemški reviji Madame in me je navdušila. Nabavila sem si njeno knjigo, brala, a po pravo praktično znanje sem šla na Dinino delavnico v Pariz, potem zajadrala na pedagoško pot (ker je hormonska joga na meni tako dobro delovala, simptomi so mi vsi izginili že v enem tednu, naredila vse mednarodne in naše certifikate in od takrat naprej poučujem. Imela sem skoraj tisoč učenk. Hkrati še vedno berem in raziskujem o hormonih, saj se poglabljanje vanje bere kot kriminalka. Ne mine leto, da ne bi odkrili en nov hormon. Ali ste morda vedeli, da majhna nadledvičnica proizvaja več kot 150 različnih hormonov??

Alenka Košorok Humar (Foto: osebni arhiv)

Foto: Alenka Košorok Humar

Vsakodnevno se pri svojem delu srečujete z ženskami, saj veliko delate s posameznicami, ki imajo hormonske težave in zaradi njih različna neravnovesja v telesu. S kakšnimi težavami najbolj pogosto pridejo ženske na hormonsko jogo k vam?

Simptomov hormonskega neravnovesja je zelo veliko. Moje učenke so vseh starosti, saj lahko prav v vseh starostnih obdobjih prihaja do nihanja proizvodnje hormonov in delovanja žlez. Bodisi lahko žleza deluje premalo ali pa tudi preveč (npr. ščitnica – hipo in hiper tiroza). Hormonski disbalans se kaže v mnogoterih simptomih kot so na primer vročinski valovi, nihanja razpoloženja, suhost sluznice, upadanje in nihanje libida, vznemirjenost, povečanje utripanje srca, motnje spanja, bolečine v sklepih, malodušje, panika, nenadzorovana jeza, nemotiviranost, inkontinenca, inpd., pri mlajših ženskah pa prihaja pogosto do predmenstrualnega sindroma – močan PMS, do nerednih ciklusov in s tem povezanih nevšečnosti, policističnih jajčnikov, kot rečeno tudi prezgodnje menopavze (zlasti, ko dekleta prenehajo z uporabo kontracepcijskih tablet), pa tu je še hormonsko pogojena neizpolnjena želja po otroku (neplodnost). Poleg zgoraj opisanih težav bi dodala še nekaj drugih, tudi zelo motečih. Pogosto prihaja tudi do glavobolov, ki so tudi lahko hormonsko pogojeni, težav z mehurjem (pogosta vnetja) in porušenega delovanja ščitnice (hipo ali hipertiroza), ne samo težav z našimi spolnimi žlezami. Zelo pogoste so tudi nespečnosti, nihanja razpoloženja, težave z zanositvijo, močna potenja, upad libida, itd…

Alenka Košorok Humar (Foto: osebni arhiv)

Foto: Alenka Košorok Humar

Kaj najbolj izstopa pri ženskah po 40., 50. letu?

Pri tej skupini, ki je sicer še zelo poslovno, službeno aktivna, najbolj izstopajo pred menopavzalne težave kot so prekomerno potenje, nočni oblivi, motnje spanja, tudi nespečnost, pa tudi upad libida. Veliko žensk te starosti mi toži o nihanju razpoloženja, o pogostem malodušju in tudi nenadzorovanimi napadi jeze, kar je moteče za okolico, predvsem pa za žensko samo. Menstruacije so pogosto daljše in se s tem ciklus poruši, lahko pride tudi do vmesnih krvavitev, zaradi jajčnikov, ki delujejo v »valovih«. Jajčniki sicer proizvajajo hormone estrogenske skupine in progesterona, tu prihaja z leti do disbalansa, zmanjšanega nivoja, pa še raven estrogena in progesterona med seboj variira. Vsako takšno neravnovesje se občuti na psihofizičnem nivoju. Me vse smo princese na zrnu graha naših hormonov.

Je vadba primerna tudi za ženske v 60., 70. letu?

Seveda, saj nas ta vadba ohranja gibčne in polne energije, notranjega ognja. Same vaje, tako ogrevalne kot sekvenca, ki je sestavljena iz 15 različnih vaj, so namenjene tako raztezljivosti (fleksibilnost), moči in aktiviranju posameznih žlez oziroma organov. Kot energetsko močna vadba dviguje našo vitalnost. Vaje niso težke, lahko pa se tudi prilagodijo, če ima morda posameznica težave s hrbtenico, sklepi kot npr. kolenskimi, kolčnimi in podobno.

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Kako pravzaprav deluje hormonska joga? Kako vpliva na hormonsko dogajanje v telesu?

Pri vsakodnevni vadbi, ki traja cca 20 minut, naredimo naprej ogrevalne ogrevalne vaje, ki že same po sebi ne le ogrejejo telo, pač pa tudi aktivirajo naše žleze. Potem sledi sekvenca, ki vsebuje 15 vaj, vedno po istem zaporedju, zlasti se posvetimo jajčnikom, nadledvičnicam, ščitnici in hipofizi. Poudarek je tudi na dihanju (bastrika dih-ognjeni dih, ki prinaša notranji ogenj v abdominalni del telesa) in posebni energetski tehniki, ki še multiplicira učinek vseh vaj (tibetanska energetska tehnika). Zaključimo z joga nidro, ki zbalansira celotni nevro endokrini sistem.

Ali s hormonsko jogo lahko uspešno nadziramo in "ukrotimo" simptome menopavze? 

Seveda. Prvenstveno je bila hormonska joga namenjena lajšanju simptomov pred menopavze in menopavzeteh težav. Precizneje rečeno, bistvene težave se pojavijo v pred-menopavzalnem obdobju. Ko nastopi menopavza (1 leto po zadnji menstruaciji) se po navadi hujše težave umirijo oziroma izzvenijo. Lajšamo lahko vse simptome, seveda tudi »ukrotimo«, odvisno seveda od svoje vztrajnosti. Najbolje je vaditi vsak dan oziroma vsaj 3-4 x na teden.

Lahko pomaga tudi ženskam, ki imajo izrazit PMS, boleče menstruacije oz. pri tovrstnih neravnovesjih?

Ja seveda! Moje učenke so vseh starosti. In tudi s simptomi, ki jih naštevate. Ena, od kar pogostih težav, je tudi prezgodnja menopavza, ko po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet menstruacije ni in ni. Z redno vadbo je še vsaka mlada ženska, ki je bila diagnosticirana s prezgodnjo menopavzo, dobila reden cikel nazaj. Potrebno pa je biti vztrajen, paziti n. a ustrezno bogato prehrano in ne preveč izčrpavati svojega telesa z ekstremnimi športi.

Zdi se mi izjemno navdihujoče izpostaviti, da je avtorica hormonske joge danes 96 – letna Dinah Rodrigues! Ki je pri teh letih še vedno izjemno aktivna. Lahko nekaj besed poveste tudi o ga. Rodrigez in njenem življenjskem slogu?

Gospa Dinah Rodrigues je letnik 1927 in še vedno uči in seveda tudi sama izvaja svojo hormonsko jogo. Je absoluten vir mladosti, energije in bistrosti ter navdih vsem ženskam! Nikoli ni bila podvržena nobenim ekstremom, niti v prehrani niti v vsakdanjem življenju. Pravi, da je potrebno biti zmeren, tudi pri športu in nikoli izmučiti svoje telo. Nobenega maratona in nobenih strogih diet.

Sama sem zadevo razvila še globlje in o tem pišem v svojem poetičnem priročniku Hormonska joga.

Kako se hormonska joga razlikuje od drugih vrst joge?

Ciljano je usmerjena k balansiranju delovanja hormonskega sistema, deluje pa seveda tudi na našo gibčnost in nivo energije. Hormonska joga temelji na hathi jogi, veliko elementov pa je Dinah črpala tudi iz kundalini joge in qi gonga. Je res posrečena mešanica različnih tehnik.

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Ali je primerna za vsakogar oz. so kakšne omejitve?

Primerna je skoraj za vsakogar. Odsvetujem pa jo v vsakem primeru, če je nivo estrogena že tako ali tako (sam po sebi) povečan, če je ženska prebolela hormonsko pogojen rak, pri hujši endometriozi, večjih miomih (nad 4 cm) in seveda, v nosečnosti, se hormonska joga ne prakticira, saj je v tem obdobju primerna koktejl doza hormonov zagotovljena. Kontraindikacije se lahko pojavijo, torej pri nosečnosti, pa tudi po kozmetični operaciji dojk, po srčni operaciji / boleznih srca, težavah s slepim črevesjem in v primeru hude osteoporoze ter pri nediagnosticirani bolečini v trebuhu in trombozi.

Alenka Košorok Humar se z anatomijo gibanja (joga, qi gong, pilates, ples) in kineziologijo besed (ljubiteljsko tudi pišem ter se igram z besedami) ukvarja že preko trideset let. Je učiteljica hatha joge z dodatno pridobljenimi diplomami hormonske joge. Ima tudi certifikat refleksoterapije, qi gonga in energetske masaže. Hormonsko jogo že več kot desetletje poučuje v skupinah in kot osebna trenerka. Prav tako je ustanoviteljica Hormony Academy kot samostojne šole, ki deluje pod okriljem Joga združenja Slovenije.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Hormonska joga Alenka Košorok Humar
Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.