Iz Jožičine kuhinje: Češnjeva marmelada

Rdeče sijoči, temno žametni majhni sadeži, ki jih imenujemo češnje, v njih pa toliko sočnega sladkega bogastva za zimski shranek, ki vam bo polepšal marsikatero jutro pri zajtrku, ali pri pripravi slastnih palačink, biskvitnega in vzhajanega peciva...
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Češnjeva marmelada iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 3 litre domače češnjeve marmelade bomo pripravili naslednje sestavine:

3 kg zdravih sveže nabranih in dobro zrelih češenj
1,5 kg sladkorja (po potrebi lahko tudi več)
sveže iztisnjen sok 1/2 limone
ščep mletega cimeta
2 žlici ruma
3 vrečke želina (3x po 25 gr)

Izdelava:
Najprej si temeljito umijemo roke, saj so najcenejše in najzaneslivejše delovno sredstvo za izkoščičenje vabljivih sadežev.
Češnje opecljamo, jih damo na večje cedilo in jih pod tekočo vodo na hitro operemo in dobro odcedimo. Nato z rokami vsako prepolovimo in iztisnemo koščico. To delamo kar v posodi, v kateri bomo kasneje kuhali marmelado, da ohranimo čim več tekočine, ki se nacedi od njih. Za to delo bomo rabili slabo uro časa. Nato posodo pristavimo na zmerno temperaturo in med občasnim mešanjem češnje kuhamo 20 do 30 minut, da se delno razpustijo in zavrejo. S paličnim mešalnikom jih zmeljemo v dokaj gladko maso, ki je precej tekoča (če želimo ohraniti koščke sadja, potem ne zmeljemo do kraja).
Dodamo sladkor (od celotne količine si ga prihranimo 10 dkg, le - tega bomo na koncu zmešali z želinom). Marmelado zopet pokuhamo do vretja in jo sedaj bolj pogosto premešamo, da se sladkor raztopi, to traja približno 10 minut. Morebitne pene posnamemo z žlico, saj bi lahko povzročile kasnejše kvarjenje shranka. Med tem časom si pripravimo želin, ki ga premešamo na suho s prihranjenim sladkorjem. Previdno - postopoma ga vmešamo v vročo marmelado, da ne bo grudic, marmelada naj vre še 5 minut. Zdaj je čas, da dodamo sok limone, ščep cimeta in rum (limona je želirno sredstvo, rum bo dal marmeladi okus in hkrati deluje kot konzervans). Vročo marmelado napolnimo v sterilne kozarčke do vrha in takoj dobro zatesnimo s sterilnimi pokrovčki (marmelada bo ob polnjenju še nekoliko tekoča, a se bo kaj kmalu strdila, nič skrbi). Kozarčke za par minut obrnemo na pokrovčke (tako bomo preprečili, da bi marmelada plesnela) in jih pokrijemo z odejo. Po tem času jih obrnemo pravilno in jih še naprej ohlajamo pokrite čez noč.

NASVET: če nimate strojčka, češnje lahko razkoščičite tudi s slamico ali palčko za popse, ali pa kar z nožem češnjo obkrožite in ji odvzamite koščico. Prosim pa vas, da to ne počnete kje v bližini zaves ali sten, ker se lahko zgodi, da boste imeli nove brezplačne vzorce na njih!

NAMIG: marmelado lahko delamo tudi v pečici, tako nas ne bo strah, da bi se prijela dna posode ali se prismodila. V tem primeru damo pripravljene češnje v nekoliko večji in globlji pekač, a pozor!! ne do vrha. Dodamo vse naštete sestavine, premešamo in jo "pečemo " v pečici na 175 stopinj 2 uri in pol. Vsake pol ure jo premešamo. Po tem času jo pretlačimo in pustimo še pol ure v pečici. Polnimo tako kot ostalo marmelado.

PREBERITE TUUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.