Iz Jožičine kuhinje: Gosenice

Tokrat je Jožica spekla okusne in hrustljave gosenice. Recept vas bo navdušil!
Gosenice (foto: Jožica Ostrožnik)
Gosenice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zunaj hrustljave, znotraj mehke. Lahke za napraviti, izgled dober. Z ali brez nadeva.

Potrebujete:
1 kg mehke moke
2 mali žlički soli (ali po okusu)
1.5 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 žlička sladkorja
2 dcl tople vode
2 dcl toplega mleka
2 dcl namiznega olja
2 jajci

Za premaz:
1 jajce in malo olja

Malo masla za premaz gosenic tik pred koncem pečenja.

Če boste polnili (z rezino šunke ali z rezino sira), količino soli zmanjšajte za 1/2 žličke.

Izdelava:
Moko presejte v skledo in jo ob strani solite.

Postavite kvasec (vsa topla voda, nadrobljeni sveži kvas, sladkor in žlica moke).

Pripravite si mešanico mleka, olja in stepenih jajc.

Dovolj vzhajan kvas dajte v moko, malo premešajte in dolijte pripravljeno mešanico ter zamesite testo.

Testo se lepo loči od sklede, je voljno in gladko.

Dajte ga na vzhajanje za 1 uro (ker je v testu precej olja, vzhaja počasneje).

Vzhajanega razdelite na male žogice (teže 2 dkg), veličine večjega oreha. Po želji lahko tudi večje.

Dobili boste približno 48 žogic, preden boste končali z oblikovanjem, vam bodo prve že lepo vzhajale.

Vsako žogico razsučite z rokami in 5 do 6 krat prerežite, a ne do kraja (glej sliko), tako kot za flancate.

Narahlo zvijte (posvaljkajte) kot rolado, začenši od nerazrezanega dela, tako boste dobili valjček v obliki gosenice.

Vse gosenice nadevajte v pekač, na peki papir in ponovno vzhajajte.

Vzhajane premažite z razžvrkljanim jajcem z malo olja.

Pecite jih na 200 stopinjah (klasična peka), dokler ne dobijo lepo barvo (25 minut). Ko jih postavite v ogreto pečico, istočasno postavite na dno pečice skodelico vode za boljše vzhajanje.

Po 25 minutah odstranite vodo, gosenice na hitro premažite z neraztopljenim maslom in jih za 5 minut vrnite v pečico.

Namig: prvič lahko testo vzhajate v ogreti pečici na 50 stopinjah - za hitrejše vzhajanje.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.