Iz Jožičine kuhinje: Janeževi upognjenci

Prazniki so čas, ko pečemo 1001 sladico. Tokrat recept za odlične janeževe upognjence iz Jožičine kuhinje.
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za janeževe biskvitne piškote rabite:
(natančno odmerjajte sestavine)

4 jajca
sladkor
moko mehko
celi janež (ali orehove polovičke)
lahko tudi malo pecilnega praška, imonine lupine
par kapljic ruma

 

Priprava

Vzemite toliko sladkorja, kolikor tehtajo 4 cela jajca (z lupino vred), moke pa toliko, kolikor tehtajo 3 cela jajca (z lupino vred).
Jajca, sladkor, limonino lupino zmiksajte v rahlo penasto zmes. Stepajte, da vam lepo naraste, lahko malo dlje, dodajte rum.
Na koncu rahlo ročno primešajte moko s pecilnim praškom.
Pekač (topel) namastite s čebeljim voskom, ki ga jaz dobim pri prijaznem čebelarju (pomembno,da so spodaj gladki in se ne oprijemajo pekača). Če voska nimate, pekač namastite z maslom ali margarino.

 

Položite jih na pladenj

S pomočjo dveh čajnih žličk polagajte na pekač majhne kupčke testa,v razdalji dveh prstov (ker se bodo kupčki sami med peko razlezli).
Kupčke potrosite z janežem ali dajte na vsakega 1/2 oreha.
Pecite v naprej ogreti pečici na 220 stopinj do zlatorumene barve, rob pa morajo imeti bolj rjav.

 

S prsti jih upognete in polagajte v žgajnarčke

Pečene pobirajte s paleto iz pekača, jih s prsti malček upognite in polagajte v male kozarčke - žganjarčke(pripravljenih morate imeti toliko žganjarčkov kot imate upognjencev v pekaču. Delati morate hitro, dokler so vroči, drugače se vam bodo lomili.
Ko boste zadnjega dali v kozarček, morate prvega že potegniti iz kozarčka (pri tem pazite, da ga previdno potegnete ven,da ne odnesete površine).

 

Sušite jih v pečici

Ko boste imeli vse pečene, jih naložite v pekač, enega do drugega in jih v pečici sušite 2 uri, na 50 stopinj (priprta pečica,da se vam ne bodo razlezli).
Sedaj jih ohladite in zložite v kovinsko škatlo ter dobro zaprite,tako ostanejo hrustljavi in se ne sprimejo.
Shranite na suho in temno mesto.

 

Janeževi upognjenci (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.