Iz Jožičine kuhinje: Janeževi upognjenci

Prazniki so čas, ko pečemo 1001 sladico. Tokrat recept za odlične janeževe upognjence iz Jožičine kuhinje.
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za janeževe biskvitne piškote rabite:
(natančno odmerjajte sestavine)

4 jajca
sladkor
moko mehko
celi janež (ali orehove polovičke)
lahko tudi malo pecilnega praška, imonine lupine
par kapljic ruma

 

Priprava

Vzemite toliko sladkorja, kolikor tehtajo 4 cela jajca (z lupino vred), moke pa toliko, kolikor tehtajo 3 cela jajca (z lupino vred).
Jajca, sladkor, limonino lupino zmiksajte v rahlo penasto zmes. Stepajte, da vam lepo naraste, lahko malo dlje, dodajte rum.
Na koncu rahlo ročno primešajte moko s pecilnim praškom.
Pekač (topel) namastite s čebeljim voskom, ki ga jaz dobim pri prijaznem čebelarju (pomembno,da so spodaj gladki in se ne oprijemajo pekača). Če voska nimate, pekač namastite z maslom ali margarino.

 

Položite jih na pladenj

S pomočjo dveh čajnih žličk polagajte na pekač majhne kupčke testa,v razdalji dveh prstov (ker se bodo kupčki sami med peko razlezli).
Kupčke potrosite z janežem ali dajte na vsakega 1/2 oreha.
Pecite v naprej ogreti pečici na 220 stopinj do zlatorumene barve, rob pa morajo imeti bolj rjav.

 

S prsti jih upognete in polagajte v žgajnarčke

Pečene pobirajte s paleto iz pekača, jih s prsti malček upognite in polagajte v male kozarčke - žganjarčke(pripravljenih morate imeti toliko žganjarčkov kot imate upognjencev v pekaču. Delati morate hitro, dokler so vroči, drugače se vam bodo lomili.
Ko boste zadnjega dali v kozarček, morate prvega že potegniti iz kozarčka (pri tem pazite, da ga previdno potegnete ven,da ne odnesete površine).

 

Sušite jih v pečici

Ko boste imeli vse pečene, jih naložite v pekač, enega do drugega in jih v pečici sušite 2 uri, na 50 stopinj (priprta pečica,da se vam ne bodo razlezli).
Sedaj jih ohladite in zložite v kovinsko škatlo ter dobro zaprite,tako ostanejo hrustljavi in se ne sprimejo.
Shranite na suho in temno mesto.

 

Janeževi upognjenci (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.