Iz Jožičine kuhinje: Janeževi upognjenci

Prazniki so čas, ko pečemo 1001 sladico. Tokrat recept za odlične janeževe upognjence iz Jožičine kuhinje.
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Odlični janeževi upognjenci (FOTO: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za janeževe biskvitne piškote rabite:
(natančno odmerjajte sestavine)

4 jajca
sladkor
moko mehko
celi janež (ali orehove polovičke)
lahko tudi malo pecilnega praška, imonine lupine
par kapljic ruma

 

Priprava

Vzemite toliko sladkorja, kolikor tehtajo 4 cela jajca (z lupino vred), moke pa toliko, kolikor tehtajo 3 cela jajca (z lupino vred).
Jajca, sladkor, limonino lupino zmiksajte v rahlo penasto zmes. Stepajte, da vam lepo naraste, lahko malo dlje, dodajte rum.
Na koncu rahlo ročno primešajte moko s pecilnim praškom.
Pekač (topel) namastite s čebeljim voskom, ki ga jaz dobim pri prijaznem čebelarju (pomembno,da so spodaj gladki in se ne oprijemajo pekača). Če voska nimate, pekač namastite z maslom ali margarino.

 

Položite jih na pladenj

S pomočjo dveh čajnih žličk polagajte na pekač majhne kupčke testa,v razdalji dveh prstov (ker se bodo kupčki sami med peko razlezli).
Kupčke potrosite z janežem ali dajte na vsakega 1/2 oreha.
Pecite v naprej ogreti pečici na 220 stopinj do zlatorumene barve, rob pa morajo imeti bolj rjav.

 

S prsti jih upognete in polagajte v žgajnarčke

Pečene pobirajte s paleto iz pekača, jih s prsti malček upognite in polagajte v male kozarčke - žganjarčke(pripravljenih morate imeti toliko žganjarčkov kot imate upognjencev v pekaču. Delati morate hitro, dokler so vroči, drugače se vam bodo lomili.
Ko boste zadnjega dali v kozarček, morate prvega že potegniti iz kozarčka (pri tem pazite, da ga previdno potegnete ven,da ne odnesete površine).

 

Sušite jih v pečici

Ko boste imeli vse pečene, jih naložite v pekač, enega do drugega in jih v pečici sušite 2 uri, na 50 stopinj (priprta pečica,da se vam ne bodo razlezli).
Sedaj jih ohladite in zložite v kovinsko škatlo ter dobro zaprite,tako ostanejo hrustljavi in se ne sprimejo.
Shranite na suho in temno mesto.

 

Janeževi upognjenci (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.