Iz Jožičine kuhinje: Kruh, zamešan z moško pomočjo

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za sveži kruh. Recept je enostaven, spekli ga boste kot bi mignil!
Sveže pečeni domači kruh. (foto: Jožica Ostrožnik)
Sveže pečeni domači kruh. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ker še v moji roki ni moči za mesenje kruha, mi je tokrat pomagal moški del pri zamesitvi, fajn mi je blo ...
Nekako takole je zgledalo, pripravila sem mu vse sestavine, nič ni ugovarjal, potrpežljivo je zamesil, rezultat pa na slikcah ...

Sestavine:

1 kg moke bele gladke tip 400 (ali moka po želji)
1 kocka svežega kvasa
1 čajna žlička sladkorja
6,5 dcl mešane tople tekočine, (voda in mleko do 40 stopinj)
1 žlica masla raztopljenega do 40 stopinj (ali 1/2 dcl olja)
1,5 do 2 dkg soli

Da sem mu prihranila čim več časa, sem uporabila kar direktni postopek zamesitve.

K presejani moki sem dodala vse ostale sestavine, zamešal mi je v srednje mehko testo, ki je počivalo 45 minut.

Vzhajano testo sem razdelila na 3 kose po 1/2 kg, jih pookroglala in jih pustila počivat 15 minut.

Oblikovala sem jih v štruce in jih položila z zaključki navzdol na namaščen pekač. Pustila sem jih vzhajat na dvojno količino.

Pred peko sem vzhajane štručke na vrhu zarezala z ostrim nožem ter jih namazala s toplo vodo.

Peka v prej ogreti navadni pečici na srednji rešetki pri 200 stopinjah/35 minut.

Štručke morajo dobiti zlatorumeno barvo pri belem kruhu, pri temnih kruhih pa lepo rjavo.

Ko vzamem kruh iz pečice, ga premažem z oljem in dobro pokrijem, za mehko skorjico.

Izdelki, ki so težki 40 do 50 dkg, se pečejo 30 do 40 minut.
Izdelki, ki so težki 50 do 70 dkg, se pečejo 40 minut.
Izdelki, ki so težki 1 kg, se pečejo 50 minut.

Pripis: če hočete imeti lepe štručke, naredite v pekaču med njimi razmah - takoj , ko jih položite v pekač.

Midva z mojim moškim sva danes malo kršila pravila dobre peke. Pravilno je, da se kruh prvih 10 minut peče pri temperaturi 220 stopinj, nato pa se le ta zmanjša na 180 - 190 stopinj in se peče nadaljnih 20 - 30 minut.

Ampak saj veste, tudi nekaj nežnosti nama ne škodi, pa čeprav v kuhinji.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

KUHALNICA: Enostaven recept za veganske njoke

Veganski njoki so najbolj enostavni njoki kar sem jih k...

Pečen krompir po švedsko

Recept za tale poseben pečen krompir prihaja iz Švedske...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina tortica

Okusna in hitro pripravljena sladica bo popestrila vaš ...

Oljčno olje: Kupujete pravega?

Pravo oljčno olje je zelo zdravo. Zanj odštejemo veliko...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Iz Jožičine kuhinje: Pašta fižol

Bi nekaj na žlico, a nimate ideje kaj? Predlog za enolo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.