Sestavine za svetli del:
15 dkg zmehčanega masla
10 dkg sladkorja v prahu
10 dkg kokosove moke
Sestavine za temni del:
25 dkg mletih keksov (Leibnitz...)
10 dkg sladkorja v prahu
2 žlici kakava v prahu
1 dcl tekočine (pol mleka in pol ruma)
10 dkg stopljene čokolade
5 dkg masla
+ 2 pvc vrečki 3 kilogramski za zamrzovanje
Izdelava temnega dela:
Najprej z lopatko premešajte vse suhe sestavine, to so mleti keksi, sladkor v prahu in kakav v prahu. Dodajte pravkar stopljeno čokolado z dodanim maslom ter mleko z rumom. Vse premešajte v fino enotno maso. Maso dajte v vrečko in jo razvaljajte v velikosti 30 x 25 cm (dobiti morate lep in gladek pravokotnik).
Takoj sledi izdelava svetlega dela:
Z lopatko najprej premešajte zmehčano maslo in sladkor v prahu.
Dodajte kokosovo moko in vse spravite v fino gladko maso.
Maso dajte v vrečko in jo razvaljajte na enako velikost, kot temni del.
Sestavljanje:
Najprej pri obeh razvaljanih pravokotnikih testa odrežite pvc folijo in sicer po obeh daljših stranicah, tako da jih boste odprli kot knjigo.
S pomočjo folije obrnite svetli del na temni, pri tem morate biti natančni, da se lepo prekrijeta. Z valjarjem nežno povaljaje po zgornjem delu folije, da se obe masi nekoliko sprimeta.
Sledi zvijanje, najprej si pomagajte s prsti in nadaljujte s pomočjo spodnje folije, pri tem rolado sproti na rahlo pogladite, da se izognete morebitnim zračnim žepkom. Kokosovo rolado le še zavijte v pvc vrečko ali peki papir in za 2 uri postavite v hladilnik.
NASVET: zelo važno je, da delate hitro, dokler je masa ogreta. Maslo vzamite iz hladilnika vsaj 3 do 4 ure prej (jaz sem ga pustila zunaj čez noč), drugače boste imeli težave z valjanjem in zvijanjem.
Rum lahko nadomestite z enako količino svežega pomarančnega soka.
Sladkor lahko v manjšem odstopanju prilagodite svojim željam.
Celo in ohlajeno rolado lahko tudi zunaj posipate s kokosovo moko.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.