Iz Jožičine kuhinje: Razpočnice

V prispevku boste našli super recept za žemljice - razpočnice.
Žemlje razpočnice (foto: Jožica Ostrožnik)
Žemlje razpočnice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Razpočnice vedno delamo iz mladega testa, to pomeni, da ni potrebno dolgo vzhajanje.

Zanje potrebujemo naslednje sestavine:
1 kg moke (bela, polbela, koruzna ...)
1 kocko svežega kvasa (42 gr)
2,5 dcl mleka
3,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna jušna žlica sladkorja
1 ravna jušna žlica soli
+ malo olja za premaz

Izdelava:
V presejano moko naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, zalijemo z 1 dcl mlačne vode in posipamo z žlico sladkorja.To troje narahlo zmešamo in zasujemo z moko, da pokrijemo kvas.

Na toplem pokrito vzhajamo 20 minut (lahko tudi v na rahlo segreti pečici - 50 stopinj, ki jo ugasnemo, ko testo postavimo vanjo).

Nato dodamo vse ostale sestavine (mleko, voda, olje in sol) in vse skupaj premesimo ali nam to naredi robot (5 minut). Dobimo 1,70 kg testa, ki ga takoj razrežemo na 17 kosov teže po 10 dkg, katere oblikujemo v razpočnice tako, da jih med dlanmi najprej lepo pookroglamo nato pa malo posvaljkamo v debelejši svaljek, polagamo jih na peki papir v pekač (ali pa pekač samo namastimo), v sredino vsakega svaljka z ročajem od kuhalnice naredimo globoko zarezo skoraj do dna. Potrebno je paziti na razdaljo med njimi, ker pri peki še vzhajajo (v pekač od pečice jih položite 8 do 9 kosov).

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Pokrite vzhajajte v primerno toplem prostoru 20 minut, nato jih dajte v predogreto klasično pečico na 220 stopinj za približno 10 minut, da postanejo zlatorumene, nato jih vzamite iz pečice, jih takoj premažite z oljem (pomagajte si s čopičem) ter jih dajte nazaj v pečico za nadaljnih 5 minut, da postanejo lepe rjave barve. Vroče pokrijte s prtičem in pustite, da se ohladijo.

Dobili boste 17 žemelj - razpočnic. Če želite imeti v sredini lepe, držalo kuhalnice prej pomokajte.

Čas: 1 ura in 10 minut

Nasvet: da si prihranite čas in energijo, jih lahko pečete v predogreti ventilatorski pečici (oba pekača naenkrat), prvih 10 minut na 220 stopinj, nato jih premažite z oljem in pekača zamenjajte, temperaturo pa znižajte na 190 stopinj in pecite še nadaljnih 5 do 10 minut.


Vir : Dafke Kulinarika

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.