- 60 dkg moke
- 30 dkg margarine (sobne temperature)
- 10 dkg masla (sobne temperature)
- 20 dkg sladkorja v prahu
- 6 dkg mletih orehov
- 1 jajce
- vanilijev sladkor
- 30 dkg jedilne čokolade
- 3 dcl smetane alpske(za stepanje)
- rum za okus (3 zamaške)
Postopek za pariško kremo:
Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Ob stalnem mešanju čokolado raztopimo, vse skupaj kuhamo 3 minute ob zmernem ognju.
Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Po tem času ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo.
Na koncu dodamo še rum, da izboljšamo okus.
Za potop zgornjega dela piškotov:
10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl smetane alpske (za stepanje)
(raztopimo po istem postopku kot za pariško kremo, le da takoj uporabimo)
Dekoracija: mandljevi lističi ali nasekljani orehi
Maslo, margarino, sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor.
Moko in orehe združimo in postopoma dodajamo k masi.
Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname.
Na hladnem naj počiva vsaj 1 uro (zavito v živilsko folijo).
Testo razvaljamo (po manjših delih) in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm (za doma pa seveda lahko naredimo manjše išlerje)
Piškote pečemo na 180 stopinjah, v navadni predogreti pečici) 10 - 12 minut, da postanejo zlatorumeni.
Na polovico (spodnji del) piškota bogato nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.
Prav prikupni in slavnostni so še posebej mali piškoti, če vsakega posebej položimo v papirnate minjončke.
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.