Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji!
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Išlerji foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
  • 60 dkg moke
  • 30 dkg margarine (sobne temperature)
  • 10 dkg masla (sobne temperature)
  • 20 dkg sladkorja v prahu
  • 6 dkg mletih orehov
  • 1 jajce
  • vanilijev sladkor
 
Pariška krema:
  • 30 dkg jedilne čokolade
  • 3 dcl smetane alpske(za stepanje)
  • rum za okus (3 zamaške)
 
Postopek za pariško kremo:
 
Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Ob stalnem mešanju čokolado raztopimo, vse skupaj kuhamo 3 minute ob zmernem ognju.
Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Po tem času ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo.
Na koncu dodamo še rum, da izboljšamo okus.
 
Za potop zgornjega dela piškotov:
10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl smetane alpske (za stepanje)
(raztopimo po istem postopku kot za pariško kremo, le da takoj uporabimo)
 
Dekoracija: mandljevi lističi ali nasekljani orehi
 
Izdelava:
Maslo, margarino, sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor.
Moko in orehe združimo in postopoma dodajamo k masi.
Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname.
Na hladnem naj počiva vsaj 1 uro (zavito v živilsko folijo).
Testo razvaljamo (po manjših delih) in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm (za doma pa seveda lahko naredimo manjše išlerje)
Piškote pečemo na 180 stopinjah, v navadni predogreti pečici) 10 - 12 minut, da postanejo zlatorumeni.
Na polovico (spodnji del) piškota bogato nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.
 
Prav prikupni in slavnostni so še posebej mali piškoti, če vsakega posebej položimo v papirnate minjončke.

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

išlerji recept sladica kulinarika
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.