Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pripravljena se odlično podajo k malici, narezku in ostalim živilom.
Kuhana jajca lahko vložimo v kis. (foto: Jožica Ostrožnik)
Kuhana jajca lahko vložimo v kis. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pride čas, ko ne veste, kam z jajci.
En moj namig so vložena jajca.

Za en 650 ml kozarec potrebujete:

9 jajc
2 dcl belega (alkoholnega) kisa
2 dcl vode
1 žlico sladkorja
1 žličko soli
1 lovorjev list
2 stroka (zrna) česna
par celih poprovih zrn

Priprava:

Jajca je dobro, da so kot pravimo "uležana", to pomeni, da je priporočljivo, naj bodo stara vsaj 10 dni (v tem času jajca delno odstopijo od lupine - se vsušijo, zato jih po kuhanju lažje lupimo.

Kuhamo jih na majhnem ognju, ravno toliko, da vrejo, 12 - 15 minut (čas merimo od začetka vrenja).

Kuhana jajca previdno olupimo, da bodo lepa in gladka.

Popolnoma jih hladimo.

Med tem časom posebej v drugi posodi zavremo mešanico kisa, vode, sladkorja, soli, lovorja, celega popra, zarezanega česna (rahlo vrenje 5 do 10 minut).

Ko nam mešanica vre, hladna jajca zložimo v kozarec, nanje pa skozi cedilo nalijemo prevreto vročo mešanico, če želimo, dodamo začimbe iz vroče mešanice in nemudoma zapremo, kozarec za nekaj sekund postavimo "na glavo", da lepše prime, nato pokritega ohladimo.

Hladna vložena jajca postavimo v hladilnik in jih pustimo tri do pet dni. Po tem času so že uporabna za konzumiranje.

Uporabimo kot jajčno solato, kot prilogo k narezku, kot dekoracijo.
Ob pravilni pripravi zdržijo kakšne tri mesece.

Pripis: Če želite lahko dodate tudi kolobarčke čebule, nekateri dodajo sok rdeče pese (lepša barvna kombinacija).

Lahko pa jih vložite tudi na hladno: 3 dcl belega kisa in 2 dcl vode (ne kuhamo), začimbe za vlaganje kumar, sladkor in sol - vse to dobro zmešamo, da se sladkor in sol raztopita ter zalijemo in zapremo, vse ostalo enako.

Namig: tako lahko porabite tudi v trdo kuhana jajca, ki so vam ostala ob pripravi velike noči.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.